Cuviosul Nicodim sărbătorit la Mănăstirea Tismana

Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit, în prima zi după Crăciun, pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit. În județul Gorj, la cea mai importantă ctitorie a Cuviosului, Mănăstirea Tismana, au participat la slujbă câteva sute de credincioși.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează TRINITAS TV.

La final, racla cu moaștele Cuviosului Nicodim a fost purtată în procesiune în jurul bisericii.

„Sfântul Nicodim este garantul înaintea lui Dumnezeu că noi, dacă urmăm pilda vieții lui, ne vom mântui negreșit. Așa cum el a urmat pe Sfinții Părinți și noi dacă-l urmăm vom ajunge în ceata celor binecuvântați”, a mărturisit Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

Mănăstirea Tismana a reprezentat, începând cu secolul al XIV-lea, un adevărat centru de spiritualitate creștin-ortodoxă, „cea mai veche si mai măreață dintre mănăstirile de peste Olt”, după cum o numea scriitorul Grigore Alexandrescu. A fost ctitorită de Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. Biserica Mănăstirii a fost sfințită în 1378, fapt atestat documentar de un hrisov al Voievodului Dan I.

Comentarii Facebook


Știri recente