Cuviosul Ioan Damaschin este praznuit astazi de Biserica Ortodoxa

Cuviosul Ioan Damaschin s-a nascut in cetatea Damasc, din Siria, in jurul anului 675, intr-o familie nobila si bogata. Ajuns la maturitate, a urmat tatalui sau in inaltele demnitati administrative ale provinciei, perioada in care redacteaza celebra ‘Apologie a icoanelor’ impotriva Decretelor imparatului Leon isaurul, luptator contra icoanelor. Cand a inceput lupta contra icoanelor in timpul imparatului Leon Isaurul (732) si cand califii care stapaneau Siria au inceput o campanie impotriva crestinilor, solicitand ca intregul aaprat administrativ al statului sa fie compus din mahomedani, Cuviosul Ioan Damaschinul si-a vandut averile si s-a retras impreuna cu fratele sau vitreg, Cosma, in Manastirea ‘Sfantul Sava’, aflata nu departe de Ierusalim.

In anul 735, Cuviosul Ioan a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Ioan al V-lea al Ierusalimului, fiind insarcinat sa predice in Biserica Invierii din orasul sfant. El a facut dovada unei profunde cunoasteri a adevarului de credinta, fapt pentru care a fost solicitat de patriarh sa scrie carti de invatatura ortodoxa impotriva celor care se lepadau de icoane. Pe langa redactarea textelor teologice, s-a preocupat si de alcatuirea de imnuri si cantari liturgice apreciate pana in ziua de astazi in Biserica Rasaritului.

Si-a incheiat viata in Manastirea ‘Sfantul Sava’ in anul 749, lasand posteritatii o opera teologica de prima importanta alcatuita din scrieri dogmatice, polemice, ascetice si morale.

Comentarii Facebook


Știri recente