Mănăstirea Pângărați a fost ieri, 7 septembrie a.c., loc de pelerinaj pentru sute de credincioși, care au participat la cel de-al doilea hram al Mănăstirii Pângărați, din județul Neamț, „Cuvioșii Simeon și Amfilohie”. Vremea potrivită, dar și frumusețea locurilor binecuvântate de Dumnezeu de pe Valea Bistriței au completat slujba arhierească, la finalul căreia a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați.
Programul liturgic a început, încă de sâmbătă seara, cu slujba Privegherii oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a citit psalmii Utreniei. Zeci de credincioși au ținut să participe la această slujbă care a început în biserica nouă a mănăstirii, închinată Sfinților români, și a continuat afară, pe o scenă special amenajată pentru acest eveniment. Lumina lumânărilor a înconjurat sfânta masă de pe scenă, astfel încât pelerinii, care au stat fie în genunchi, fie în picioare, au fost introduși parcă în atmosfera veche a slujbelor de mănăstire.
A doua zi, sute de credincioși de pe Valea Bistriței și din toată Moldova sau din alte zone ale țării au urcat în liniște către Mănăstirea Pângărați, pentru a cinsti sfințenia Cuvioșilor Simeon și Amfilohie.
Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și de Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor, înconjurați de 50 de preoți și diaconi, preoți de mir și ieromonahi din parohiile și mănăstirile județului Neamț, dar și din Iași. În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, în timp ce soborul se împărtășea, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a explicat cum au ajuns Sfinții Simeon și Amfilohie la dorul după Dumnezeu: „Cei doi părinți pe care îi prăznuim astăzi și ale căror chipuri sunt așezate prea frumos aici, în exteriorul acestei frumoase catedrale, Sfinții Simeon și Amfilohie de la Pângărați, așijderea cu toți cei din vremea lor și dinainte de ei și după ei, nu au avut alt dor decât să se împărtășească cu Hristos. Sfinții Simeon și Amfilohie au reușit să dobândească duhul lui Hristos, să dobândească gândul lui Hristos, să fie părtași ai puterii Sfântului Duh. Sfinții pe care astăzi îi prăznuim au reușit în viața lor să pătrundă până la noi, peste cinci sau șase veacuri aproape, pentru că L-au avut pe Hristos drept călăuză, L-au avut pe Dumnezeu drept țintă și pe Sfântul Duh putere, prin Care s-au îndreptat spre Hristos și spre Dumnezeu Tatăl. Avem Sfânta Liturghie, avem chipurile lor minunate. Ne trebuie doar voință să privim la chipurile lor, să deschidem sfânta carte; avem smerenie să ne plecăm genunchii la pământ, avem putere de a participa la Sfânta Liturghie și, aproape fără să sesizăm, primim sfat de la Dumnezeu, precum odată măritul Ștefan de la Simeon”. La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați.
Tomosul Sinodal a fost citit de către Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, iar sinaxarul de către părintele Mihai Vizitiu, consilier al Sectorului Învățământ teologic și activități cu tineretul din Arhiepiscopia Iașilor.
Evenimentul de ieri de la Pângărați s-a încheiat cu un pelerinaj la Poiana Sfântului Simeon din apropiere.
( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 208/ 8 septembrie 2008)