Cuvioasa Parascheva – Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român

Ieri, 11 octombrie 2012, Sala Gotică a Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași a găzduit lansarea oficială a cărții ‘Cuvioasa Parascheva – Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român’, scrisă de pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, și de pr. Cătălin Adumitroaie. În cadrul evenimentului, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-a lansat primele lucrări în format e-book, între care s-a numărat și varianta digitală a cărții mai sus menționate, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul manifestărilor culturale prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din anul acesta, la Sala Gotică a Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ a avut loc ieri, începând cu ora 17.00, lansarea oficială, dar și în format e-book, a cărții ‘Cuvioasa Parascheva – Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român’, scrisă de pr. prof. dr. Ion Vicovan și de pr. Cătălin Adumitroaie. Alături de această carte, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-a lansat în premieră alte două lucrări în format digital, anume albumul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva multfolositoare’ și ‘Viața Părintelui Cleopa’, autor arhim. Ioanichie Bălan. La eveniment au participat, pe lângă autorii lucrării, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, prof. dr. Lucrețiu Bîrliba de la Facultatea de Istorie din Iași, dar și numeroși scriitori, profesori universitari, istorici, preoți, teologi și studenți.

În deschiderea manifestării, arhim. Nichifor Horia a subliniat faptul că prin apariția cărților religioase în format e-book se arată ‘efortul Bisericii de a face cunoscut într-un mod facil învățătura ei plină de conținut și, în cazul cărților de față, faptul că Sfinții ne sunt aproape și nu se poticnesc de mijloacele moderne să ne bată la poarta sufletului și să aștepte strigătul nostru de bucurie de a ne alătura lor în a fi împreună cu Dumnezeu’.

‘Cartea s-a dorit a fi un ‘act de euharistie’ adus Sfintei’

Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, în debutul cuvântului susținut, l-a prezentat pe coautorul lucrării ‘Cuvioasa Parascheva – Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român’, pr. Cătălin Adumitroaie, absolvent al Facultății de Teologie din Iași și al Facultății de Istorie ieșene. În continuare, părintele decan a vorbit despre scopul cărții, care a fost acela ‘de a face mai bine cunoscută istoria Sfintei Parascheva după aducerea la Iași a sfintelor ei moaște, care au avut un parcurs foarte interesant. În același timp, cartea s-a dorit a fi un ‘act de euharistie’ adus Sfintei pentru tot ajutorul dat Moldovei și nu numai, dar și Celui care este ‘Unul Sfânt’, pentru darul revărsat asupra noastră prin Sfânta Cuvioasă Parascheva. În plus, ca preot paroh al unei parohii cu hramul Cuvioasei, am avut și o obligație morală în a-i închina această carte Sfintei casnice a Moldovei, cum frumos este supranumită Sfânta Parascheva’. Prin titlul lucrării, după spusele părintelui Vicovan, ‘s-a încercat sublinierea faptului că Sfânta Cuvioasă Parascheva are un specific aparte, care constă în popularitatea ei, atât în țară, cât și în străinătate, lucru confirmat de numărul imens de pelerini ce an de an și zi de zi vin să se reculeagă și să se roage la racla cu moaștele Sfintei, dar și de vechimea icoanelor ce o reprezintă și de numărul mare de biserici ce o au ca ocrotitoare’.

Primele cărți în format e-book

În a doua parte a manifestării culturale, au fost lansate primele lucrări în format digital apărute la Editura Doxologia, directorul instituției, domnul Cătălin Jeckel, motivând necesitatea apariției variantei electronice a cărților tipărite.

‘În condițiile în care cărțile audio, dar și cele digitale, precum și dispozitivele electronice de lecturare nu mai sunt o noutate și fiind oarecum presați de necesitatea creșterii eficienței misionare, dar și a randamentului economic, Editura Doxologia și-a propus ca, începând cu acest an, să vină și în întâmpinarea cititorilor de carte de spiritualitate ortodoxă, alții decât cei cu care ne-am obișnuit până acum. În afara granițelor țării sunt peste 2.500.000 de români care au un contact mai rapid, în timp real, cu tehnica și dispozitivele electronice pe care producători consacrați le creează și îmbunătățesc cu repeziciune. În același timp, generațiile de după anii â80 manifestă o extraordinară receptivitate la tot ce este nou pe piața dispozitivelor electronice de tot felul. Nu în ultimul rând, există în România categoria românilor cu o putere de cumpărare peste medie care pot, au acces și achiziționează tot ce e nou pe piața hi-tech din țară ori din afară. Pentru toți aceștia, și nu numai, vom încerca să le propunem începând cu acest an și o ofertă de carte religioasă (spiritualitate ortodoxă, istorie bisericească, formare duhovnicească, liturgică, dogmatică etc.) în format digital. Fără doar și poate vom continua atât publicarea cărților în forma clasică tipărită, cât și în formă electronică/digitală, încercând să cultivăm încrederea câștigată a cititorilor noștri fideli, dar și atragerea unui nou segment de cititori, cei de care aminteam anterior’, a spus directorul Editurii Doxologia.

La finalul întâlnirii, participanții au avut posibilitatea vizionării cărților în format e-book cu ajutorul unei tablete digitale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…