Cuvioasa Parascheva, serbată la Mănăstirea Samurcășești

Sărbătoarea dedicată cinstirii Cuvioasei Parascheva a fost un adevărat prilej de bucurie atât pentru maicile de la Mănăstirea Samurcășești, din comuna Ciorogârla, județul Ilfov, care împlinește anul acesta 200 de ani de atestare documentară, cât și pentru soborul de preoți și diaconi, credincioși și înalte oficialități participante la eveniment. Momentul a fost cu atât mai important pentru toți cei prezenți, cu cât ieri, 14 octombrie a.c., a fost resfințită biserica mănăstirii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Episcop Mihail al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia și Noua Zeelandă și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Atât de mare este evlavia poporului român față de Sfânta Parascheva, încât, înainte de venirea moaștelor ei, în 1941, la Iași, în Moldova și chiar în Transilvania au fost construite biserici care poartă hramul Cuvioasei Parascheva. Pe catedrala din Roman vedem pictată viața Sfintei cu 100 de ani înainte de venirea ei la Iași.”

Sărbătoarea de la Mănăstirea Samurcășești a debutat cu sfințirea Bisericii celei mari de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Mihail Filimon, Episcop al Australiei și Noii Zeelande, și cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

După sfințirea bisericii, părintele arhimandrit Timotei Aioanei a citit hrisovul de resfințire a bisericii, precum și actul de donație a raclei cu veșmântul Preacuvioasei Parascheva, care s-a aflat până acum în reședința patriarhală, și pe care Părintele Patriarh Daniel a dăruit-o ieri mănăstirii Samurcășești.

„Cu prețuire și binecuvântare, oferim în dar acest veșmânt care a acoperit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, mănăstirii Samurcășești, din comuna Ciorogârla, județul Ilfov, pentru aducere aminte a perioadei în care moaștele Cuvioasei Parascheva de la Iași s-au adăpostit aici din calea Războiului al Doilea Mondial, în perioada 10 aprilie-27 octombrie 1944, împreună cu arhiva și tezaurul Mitropoliei de la Iași. Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, să binecuvinteze și să răsplătească osteneala și evlavia tuturor credincioșilor închinători”, s-a citit din actul de donație.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că a dăruit acest veșmânt obștii mănăstirești de la Samurcășești pentru a prețui momentul șederii Sfintei Parascheva în această mănăstire ilfoveană. „Oferim acest veșmânt pentru a arăta prețuire și aducere aminte față de evenimentul deosebit de semnificativ și sfânt, acela al șederii Sfintei Cuvioase Parascheva în această mănăstire, în perioada 10 aprilie-27 octombrie 1944. Oferim acest veșmânt pentru a arăta prețuire față de înnoirile care s-au făcut aici”, a spus Părintele Patriarh.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ținut un cuvânt de învățătură, arătând că Evanghelia care s-a citit ieri la Sfânta Liturghie este rânduită de Biserică pentru a fi citită la ziua de pomenire a unei cuvioase, subliniind că această Evanghelie este plină de învățături duhovnicești și de înțelesuri duhovnicești, folositoare atât vieții Bisericii, cât și fiecăruia dintre noi.

Patriarhul nostru a arătat că, în primul rând, din Evanghelia acestei sărbători vedem că Dumnezeu Omul, Iisus Hristos, din iubire pentru oameni, S-a făcut om, ca pe oameni să-i ridice la viața veșnică, fericită, în iubirea și slava Preasfintei Treimi:

„El, Hristos Domnul, judecă diferit pe oameni. El nu judecă după aparențe, fiind cunoscător al sufletului omului, cunoscând viața omului și starea lui sufletească. El are judecată corectă și completă. Cei care judecă după aparențe, după auzite și care văd mai întâi în semenii lor păcatul, aceia foarte adesea riscă să reducă toată valoarea unei persoane umane la una sau alta dintre faptele ei sau la o anumită stare a persoanei umane.

Simon fariseul, în casa căruia Mântuitorul Hristos este invitat, își dă seama că în casa lui intră o femeie păcătoasă. Femeia aceasta nu cere nimic, dar face un gest nemaiîntâlnit, unul neobișnuit. Varsă mir de mult preț pe picioarele Mântuitorului, neîndrăznind să stea în fața Lui, dar în același timp sufletul ei arată ceea ce nu oricine cunoaște, pocăința prin tăcere. Hristos Domnul a găsit ceva superior la femeia păcătoasă în raport cu gazda Lui, Simon fariseul, care nu-L invitase pe Mântuitorul pentru că-L iubea, ci pentru a-și face imagine și pentru a se făli că un om cu atâta renume în popor este oaspetele lui.

Dumnezeu gândește altfel decât oamenii și Dumnezeu nu judecă o persoană doar după faptele din trecut, ci după relația persoanei umane cu Dumnezeu. Judecata Lui nu este o judecată care osândește, ci judecata Lui este una care caută recuperarea și ridicarea celui căzut. Judecata Mântuitorului nu este sociologică, ci este sfântă și mântuitoare. Recuperează pe cel căzut și ridică povara unui trecut apăsător de pe umerii sufletești a unei persoane încărcate de păcat și-i dă o șansă nouă, un început bun, un drum nou”, a spus Patriarhul României.

În cea de a doua parte a predicii sale, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat viața sfântă a Cuvioasei Parascheva și însemnătatea moaștelor ei pentru Ortodoxia întreagă și pentru țara noastră în mod special.

„Faptul că moaștele Sfintei Parascheva au rămas atâția ani la noi înseamnă că se simte prețuită aici. A devenit un izvor de ajutorare, de sprijin, pentru toți pelerinii care cinstesc moaștele ei. Atât de mare este evlavia poporului român față de Sfânta Parascheva, încât înainte de venirea moaștelor ei, în 1941, la Iași, în Moldova și chiar în Transilvania au fost construite biserici care poartă hramul Cuvioasei Parascheva. Pe Catedrala din Roman vedem pictată viața ei cu 100 de ani înainte de venirea ei la Iași. Avem și biserici cu hramul Cuvioasei Parascheva din sec. al XV-lea, în Transilvania. Asta se explică prin faptul că în toate țările balcanice cultul ei s-a dezvoltat foarte mult. În România, la ora actuală, există cu aproximație 450 de biserici închinate Sfintei Parascheva. Cele mai multe sunt în jurul Sibiului, al Teleormanului și în zona Țării Românești. Aproape 60.000 de români poartă numele de Parascheva, Paraschiv și derivatele Chivu și Chivel”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Biserica Mănăstirii Samurcășești a adăpostit în perioada 10 aprilie-27 octombrie 1944 moaștele Cuvioasei Parascheva în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, arhiva Mitropoliei și tezaurul Mitropoliei de la Iași. În data de 27 aprilie 1944, de sărbătoarea Sfântului Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, moaștele au fost expuse pe Dealul Mitropoliei, în fața Patriarhiei, spre cinstire. Deodată cu cinstirea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, credincioșii au arătat prețuire și evlavie față de Sfânta Parascheva ale cărei moaște se aflau alături, ceea ce semnifică pentru noi o întărire a comuniunii între sfinți, între biserici și între diferite provincii ale țării noastre. Vedem că Sfânta Parascheva este nu doar ocrotitoarea Moldovei, ci a tuturor românilor ortodocși și a altor popoare ortodoxe, și chiar ocrotitoarea altor creștini. Ea a trăit înainte de despărțirea Bisericilor, de răsărit și de apus, de aceea sunt credincioși catolici care se închină Sfintei Cuvioase Parascheva ca semn de prețuire. Pentru că sfinții lui Dumnezeu iubesc toți oamenii și sunt între popoare un îndemn la pace, la comuniune, la conlucrarea faptelor bune. Este mare nevoie de comuniune, de iubire frățească, într-o lume din ce în ce mai secularizată, care își construiește viața fără să se mai gândească la mântuirea sufletului, la valorile sfinte, tradiționale, la viitorul nostru ultim, care este împărăția lui Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul Daniel.

În final, Părintele Patriarh a arătat că „pelerinajul este un mijloc de întărire a credinței, de înnoire a vieții duhovnicești, un moment de prețuire și evlavie cu totul deosebit. Când vezi alături stând la rând oameni de toate vârstele, ca să se închine moaștelor Cuvioasei Parascheva, admiri răbdarea, credința și smerenia lor. Mulți străini care ne-au vizitat în timpul sărbătorii Cuvioasei maicii noastre Parascheva, la Iași, au spus că nu mai au răbdarea credincioșilor noștri. Au avut-o în urmă cu 40 de ani, dar acum nimeni nu mai așteaptă zece, douăsprezece ore să se închine la moaștele unui sfânt. «Voi, românii, aveți o răbdare jertfelnică», au spus mulți dintre aceia care au venit la noi, din alte țări. Atunci stai și te întrebi care este explicația acestei răbdări. Este bucuria și pacea pe care o primește omul când se întâlnește cu sfântul pe care îl venerează. Oamenii nu ar fi venit cu atâta regularitate la Sfântă, dacă nu ar fi simțit ajutorul ei. Este mult folositoare, mult căutată și prețuită”, a spus în încheierea cuvântului de învățătură Întâistătătorul Bisericii noastre.

În cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat mai multe personalități ale vieții politice și culturale din România, precum și câteva sute de credincioși, ierodiaconul Gherontie Anton a fost hirotonit preot pentru a sluji în obștea mănăstirii.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit stareței Lucia Bostan crucea patriarhală, pentru activitatea duhovnicească și administrativă, din cadrul mănăstirii, precum și distincții de vrednicie unor personalități care au sprijinit proiectele de restaurare ale mănăstirii.

În final, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența Preafericitului Părinte Daniel și a întregului sobor slujitor, a prezentat monografia mănăstirii, „200 de ani de neîncetată dăinuire”

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 240/ 15 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…