Cuvantul primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu prilejul semnarii protocolului de cooperare in domeniul incluziunii sociale intre Stat si Biseri

Doresc sa exprim cele mai sincere multumiri Bisericii Ortodoxe si Prea Fericitului Parinte Daniel pentru decizia de a-si asuma o responsabilitate sociala sporita fata de problemele grupurilor vulnerabile din Romania si de a contribui la rezolvarea acestora. Salut initiativa ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, de a initia acest proiect in urma cu doua luni si, iata, astazi avem deja convenit acest protocol de cooperare. Este o formula de cooperare larg utilizata in tarile Uniunii Europene si suntem bucurosi sa o putem promova si in tara noastra.

Biserica Ortodoxa Romana a reprezentat si reprezinta un partener important in promovarea si respectarea drepturilor fundamentale, a drepturilor sociale, valorificand coordonatele teologiei sociale si propria sa traditie. Pentru a-i ajuta in mod eficient pe cei mai defavorizati dintre romani este nevoie de coeziune sociala, generozitate si respect. Toate acestea nu se pot realiza doar prin actiuni ale Guvernului ori ale celorlalte autoritati publice. Este nevoie de solidaritate, este nevoie ca fiecare componenta a societatii sa-si asume si sa-si indeplineasca propriul rol social. Avem nevoie de implicarea societatii civile, a fiecarui cetatean in parte.

In momentul de fata, exista deja servicii de asistenta sociala dezvoltate de structuri ale mitropoliilor/episcopiilor impreuna cu comunitati locale din mai multe judete (Iasi, Alba, Dolj, etc.). A inceput implementarea programului de consiliere si sprijinire a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Protocolul pe care l-am semnat azi constituie un cadru pentru o colaborare constanta in viitor. Am incredere ca acesta va contribui la intarirea mecanismului national de promovare a incluziunii sociale in comunitatile locale. Prin Protocol am convenit asupra catorva aspecte de principiu ale colaborarii:

– sa implicam reprezentantii Bisericii in procedurile de consultare pentru imbunatatirea cadrului legislativ si institutional din domeniul incluziunii sociale;

– sa ne informam reciproc cu privire la initiativele sociale si la potentialele surse de finantare a programelor din domeniul incluziunii sociale.

– sa cooperam in vederea initierii de proiecte si programe comune pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale pentru persoanele care au nevoie de acestea (batrani, copii, bolnavi, saraci);

– sa sprijinim implicarea absolventilor invatamantului teologic in activitatea furnizorilor serviciilor sociale.

Ne bucuram ca, inca din primele zile ale inaltei sale misiuni pastorale, Patriarhul Bisericii Ortodoxe da un nou suport functiei sociale a Bisericii. Este un moment de bucurie pentru totii toti cetatenii Romaniei. Consider, de asemenea, ca acest model de cooperare va fi utilizat si pentru stabilirea unor mecanisme de cooperare similare si cu alte culte din Romania. Imi exprim speranta ca acestea vor contribui la cresterea coeziunii sociale, la intarirea solidaritatii si a respectului reciproc, la o mai accentuata promovare a valorilor spirituale.

Prea Fericirea Voastra Parinte Patriarh,

Cunosc preocuparile pe care le aveti, precum si dorinta pe care fostul parinte Patriarh a avut-o, de a se construi o noua catedrala patriarhala. Intelegem nevoia de a realiza acest proiect si, inspirat de frumoasele cuvinte pe care le-ati rostit inainte, precum si mai ales de ideile pe care incercati sa le promovati a readuce solidaritatea umana ca o valoare esentiala a unei societati civilizate, unei societati moderne. Vreau sa fac publica propunerea de a deschide o subscriptie publica pentru a se asigura finantarea necesara construirii Catedralei patriarhale. Doresc sa va anunt cu acest prilej ca am decis ca, din partea Guvernului Romaniei, sa contribuim la deschiderea acestei subscriptii publice prin alocarea sumei de 30 milioane de RON, echivalentul a circa 10 milioane de EURO. Imi permit sa rostesc un indemn catre cetateni romani, catre oamenii de afaceri, organizatiile neguvernamentale, societatea civila, sa contribuie la realizarea acestui proiect, care este nu numai ambitios, dar si necesar, avand in vedere ca Bucurestiul este o capitala Europeana si cred ca are nevoie de o cladire reprezentativa si utila pentru misiunea Bisericii Ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente