Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rostit în Biserica „Preasfânta Fecioara Maria” din Madrid

Cuvântul rostit de către Patriarhul României în biserica Parohiei Ortodoxe Române din Madrid, la sosirea în Spania, vineri, 16 aprilie 2010:

Înaltpreasfințiile Voastre,

Preasfințiile Voastre,

Preacucernici și Preacuvioși Părinți,

Iubiți credincioși și credincioase,

Hristos a înviat!

Cu bucurie sfântă din lumina Învierii lui Hristos, pășim astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, în prima biserică ortodoxă română din Spania.

Ne găsim aici, în mijlocul dumneavoastră, la invitația Preasfințitului Părinte Episcop Timotei – aceasta fiind prima vizită a unui Patriarh al României făcută în Spania – și, de aceea, ne bucurăm să vedem că ați venit să ne întâmpinați într-un număr atât de mare, dumneavoastră, credincioșii celei mai vechi parohii ortodoxe române de pe aceste meleaguri, aflată sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria.

După două mii de ani de la propovăduirea Sfântului Apostol Pavel în această țară, retrăim acum, aici, taina propovăduirii Evangheliei lui Hristos, creșterea Bisericii prin lucrarea Duhului Sfânt: Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, împreună cu devotații clerici ai Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a arat, a semănat și a udat, iar Altul, Dumnezeu Cel în Preasfânta Treime lăudat, face să crească (Cf. 1 Corinteni 3, 6) și să rodească comunitatea creștinilor ortodocși români. Suntem încredințați că rodnicia activității pastoral-misionare a clericilor români din Spania se datorează atât rugăciunilor de mijlocire înălțate de Apostolul neamurilor pentru urmașii celor pe care i-a evanghelizat, după Tradiție, direct în Spania și, după izvoare istorice incontestabile, indirect, prin ucenicii săi, în Dacia Felix, cât și legăturilor de limbă și cultură dintre poporul spaniol și poporul român.

Cu deosebită mulțumire sufletească, constatăm că harul lui Dumnezeu a sporit și împlinit lucrarea pastoral-misionară a Preasfințitului Părinte Episcop Timotei. Chiar dacă este printre cei mai tineri ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iată, vedem că, în mai puțin de doi ani de zile, a reușit să dubleze numărul parohiilor de aici, din Peninsula Iberică. Nu o dată ne-a mărturisit că aproape nu există săptămână în care să nu primească câte o vizită sau un telefon de la români, care să solicite înființarea de parohii și numirea de clerici pentru comunitățile lor.

Unul dintre scopurile misiunii ortodoxe române în plan pastoral, pentru cei aflați departe de Țara-mamă, este de a spori dragostea creștină și conlucrarea frățească, astfel ca munca sau studiul în străinătate să nu devină îndepărtare sau înstrăinare spirituală între membrii aceleiași familii sau ai aceleiași comunități de acasă sau din țara în care ei se află acum. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie consacrată ca Duminică a migranților sau a reîntoarcerii acasă. Cu acest prilej, în toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Patriarhiei Române se înălță rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, precum și rugăciuni de cerere sau de ajutor de la Dumnezeu pentru păstrarea credinței ortodoxe, pentru sănătate și spor în viață, pentru înmulțirea dragostei între părinți și copii, între soț și soție, între membrii familiei plecați din România și cei rămași acasă, precum și rugăciuni pentru călătorie și bună înțelegere cu cetățenii țărilor în care lucrează sau studiază românii plecați în străinătate, cultivând deodată identitatea lor românească și prietenia cu alte popoare.

Părinte Teofil Moldovan,

Au trecut peste 30 de ani de când păstoriți cu vrednicie această primă parohie ortodoxă românească din Spania, fiind primul teolog ortodox care a obținut doctoratul în teologie la vestita Universitate din Salamanca. Ați fost și sunteți părinte duhovnicesc a mii de credincioși ortodocși români. Ați marcat deopotrivă istoria Ortodoxiei românești în această țară și contribuiți semnificativ la conturarea viitorului ei. V-ați asumat misiunea de construire a unei biserici noi, care va deveni catedrală episcopală, deoarece, în același perimetru sacru, se va construi și reședința episcopului ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Desigur că această misiune sfântă nu s-ar putea îndeplini fără ajutorul, susținerea și contribuția tuturor credincioșilor parohiei, chemați să fie părtași la împlinirea acestei misiuni. În felul acesta, toți vor deveni ctitori, pururea pomeniți la sfintele slujbe și se vor împărtăși din lumina neînserată a Învierii, pentru că numai prin jertfa Crucii ne învrednicim de viața în Hristos Cel Înviat.

Peste două zile, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom săvârși slujba punerii pietrei de temelie a viitoarei biserici catedrale și reședinței episcopale(n.r: astăzi, 18 aprilie), la care vă așteptăm pe toți să participați, deoarece este un eveniment istoric din viața parohiei dumneavoastră și a Ortodoxiei românești.

Rugăm pe Hristos-Domnul, împreună călător cu ucenicii Săi Luca și Cleopa către Emaus în ziua întâi a Învierii Sale, să intre în casa sufletului tuturor românilor plecați în străinătate și a celor rămași în Țară ca să le dăruiască lumina, pacea și bucuria Sa, pentru a spori în dragostea și ajutorarea lor frățească spre slava Preasfintei Treimi și binele oamenilor.

Ca semn de prețuire pentru întreaga activitate, Părinte Profesor Teofil Moldovan, vă oferim Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române și vă dorim multă sănătate și bucurie.

Vrednic este!

†Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

(Articol publicat în ‘Lumina de Duminică’ din data de 18 aprilie 2010)

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…