Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către pelerinii Sfintei Parascheva și ai Sfântului Vasile cel Mare, prezenți la Catedrala mitropolitană din Iași

ÎNTMPINAȚI DE SFNTA MOLDOVEI ȘI SFNTUL CAPADOCIEI

Întrucât cele 17 biserici parohiale și o mănăstire din București care au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva ne cer să fim prezent în Capitală de sărbătoarea Sfintei Parascheva, după ce, pe când eram Mitropolit la Iași, timp de 18 ani la rând am fost prezent la acest hram al Catedralei mitropolitane din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ne-a solicitat să adresăm un mesaj credincioșilor pelerini care sunt prezenți anul acesta în Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Vasile cel Mare.

Prin urmare, cu multă bucurie și aleasă prețuire pentru ierarhii, autoritățile de stat, clericii, monahii și credincioșii prezenți la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, adresăm un cuvânt pastoral privind lumina și sfințenia acestui mare eveniment.

Pelerinajul este un eveniment spiritual pentru toți cei ce participă la el cu credință și evlavie, cu dragoste de Dumnezeu și de Sfinții Lui. În acest înțeles pelerinajul poate fi un moment sau un prilej de înnoire și de îmbogățire sufletească pentru toți pelerinii sau închinătorii.

Într-un loc de pelerinaj găsim nu numai ceea ce oferă locul: sfânta biserică, sfintele moaște și sfintele slujbe, ci și ceea ce aduc cu ei pelerinii, fiecare în parte și toți laolaltă, adică evlavia lor, pacea lor, răbdarea lor, cumințenia lor, bunătatea lor, deci felul lor de a fi și de a se întâlni cu Dumnezeu și cu oamenii în Biserica lui Hristos și a Sfinților Lui.

Așadar, hramul și pelerinajul de hram pot fi un eveniment de întărire a credinței, împrospătare a evlaviei, împlinire a rugăciunilor și cunoaștere a altor credincioși decât cei pe care îi întâlnim zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde venim fiecare dintre noi.

Pelerinajul este în același timp călătorie fizică și spirituală. Călătoria fizică este o deplasare, uneori obositoare și costisitoare, dintr-o localitate în alta, adică de acasă la locul de cinstire a sărbătorii și a sfinților. Iar călătoria spirituală din pelerinaj este o mutare interioară de la o stare spirituală a sufletului la o altă stare spirituală a lui. Dacă această mutare sau călătorie spirituală este un urcuș duhovnicesc sau o creștere duhovnicească, atunci pelerinajul schimbă oboseala fizică în odihnă spirituală, în pace și bucurie sufletească. Astfel, pelerinajul preface o cheltuială materială într-un câștig spiritual și o inițiativă particulară într-o bucurie comunitară.

În acest înțeles, depinde mult de pelerini și de cei ce îi primesc dacă oboseala și cheltuiala lor devine sărbătoare de suflet și îmbogățire spirituală.

Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2009 a devenit „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților Capadocieni”, deoarece acum se împlinesc 1630 de ani de la trecerea Sfântului Vasile la cele veșnice. De aceea, pelerinii care sunt prezenți anul acesta la Catedrala mitropolitană din Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina tot acolo și la moaștele Sfântului Vasile cel Mare, aduse de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Personal ne amintim cu bucurie că în ianuarie 2001, pe când eram Mitropolit la Iași, am readus de la București la Iași o parte din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părintelui nostru Patriarh Teoctist, care le-a recuperat de la Muzeul Național de Artă din București, întrucât ele au fost luate abuziv de regimul comunist, în anul 1975, de la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, unde se aflau încă din anul 1650, când au fost dăruite Domnitorului Vasile Lupu de Patriarhul Macarie al Antiohiei. Astfel, în ziua de 30 ianuarie 2001, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, am reașezat aceste moaște ale Sfântului Vasile cel Mare spre închinare în frumoasa nișă dedicată raclei Sfintei Cuvioase Parascheva din biserica Sfinții Trei Ierarhi, arătând prin aceasta legătura spirituală care există între sfinții lui Dumnezeu, dar și faptul că trebuie să cinstim memoria și dorința evlavioasă a ctitorilor de biserici și mănăstiri, exprimată prin odoarele și moaștele sfinte pe care le-au dăruit bisericilor ctitorite sau prețuite de ei.

În aceste zile de pelerinaj la Iași, când pelerinii cinstesc cu deosebită evlavie și bucurie moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Vasile cel Mare, cerem ajutorul acestor sfinți ca să ne întărim în credință și să sporim în fapte bune. Să-i rugăm să mijlocească pentru noi ca Dumnezeu să ne dăruiască sănătate și ajutor în viață și să reverse în sufletele noastre harul, pacea și bucuria Sfântului Duh, pentru a transmite cu multă evlavie sfințenia acestei sărbători, în familiile noastre, în parohii, în mănăstiri, în orașe și sate, în țară și străinătate, pretutindeni unde viețuim și lucrăm.

Preamilostivul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Vasile cel Mare, să vă binecuvinteze pe toți, iubiți pelerini, și să vă răsplătească osteneala și dărnicia, evlavia și dorința de înnoire și sfințire a vieții, pentru a vă bucura împreună cu toți sfinții în Biserica lui Hristos de pe pământ și din ceruri!

Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,

†DANIEL,

Arhiepiscopul Bucureștilor,

Mitropolitul Munteniei și Dobrogei,

Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul României la spectacolul „Sf. Nicolae în mijlocul copiilor”: Apărător al dreptei credinţe şi învăţător al iubirii milostive

Patriarhul României a participat luni la ediția a 12-a Spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” şi a rostit un cuvânt de binecuvântare. Evenimentul a fost organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al…