Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la primirea moaștelor Sf. Apostol Pavel, București, 23 octombrie 2008

CALEA SFINȚILOR – LUMINA BUCURIEI VEȘNICE

Înaltpreasfinția Voastră,

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Panteleimon

de Veria, Nausa și Kampania,

Cu bucurie mare vă primim astăzi la Patriarhia Română ca pe un frate și prieten al Bisericii noastre și al poporului român, care acum ne aduceți aici la București un odor de mare preț, și anume sfintele moaște ale Sfântului Apostol Pavel în anul acesta 2008, când se împlinesc 2000 de ani de la nașterea Sfântului Apostol Pavel.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic a proclamat anul 2008 ca an jubiliar al Sfântului Apostol Pavel și a organizat recent la Constantinopol ( 9-11 octombrie 2008) Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe și un simpozion internațional consacrat Sfântului Apostol Pavel, afirmând comuniunea Bisericilor Ortodoxe surori în bucuria comuniunii Sfinților lui Hristos.

Acum, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu, ne aduceți la București moaștele Sfântului Apostol Pavel cu prilejul sărbătorii hramului și resfințirii Catedralei Patriarhale din București, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

În numele ierarhilor, clerului și credincioșilor pelerini din România vă adresăm, cu dragoste și recunoștință, un frățesc și călduros cuvânt de: Bine ați venit!

Moaștele Sfântului Apostol Pavel s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei, lângă o Cruce în piatră, cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, și apoi în procesiunea numită „Calea Sfinților” au urcat pe colină până la Catedrala Patriarhală.

Calea Sfinților are o valoare de simbol cu profund înțeles duhovnicesc. Calea Sfinților este calea dreptei credințe pe care trebuie să o mărturisim împreună în vreme de bucurie și în vreme de încercare.

Calea Sfinților este calea vieții sfinte, viață de rugăciune și fapte bune. Calea Sfinților este calea bucuriei și a mântuirii, calea vieții veșnice, ca unire a creștinilor cu Preasfânta Treime, prin Sfintele Taine ale Bisericii, ca arvună a vieții din Împărăția cerurilor.

Calea Sfinților ne cheamă să ne bucurăm împreună cu sfinții lui Dumnezeu și să le cerem ajutorul ca să ne întărim în iubire față de Dumnezeu și față de oameni, să intensificăm comuniunea Bisericilor noastre, prietenia și cooperarea dintre poporul român și poporul grec.

Calea Sfinților ne cheamă să mărturisim valorile și frumusețile Ortodoxiei în țara noastră, în Europa și în toată lumea, și să împărtășim tuturor bucuria și pacea pe care le primim de la Dumnezeu prin rugăciunile sfinților lui Dumnezeu.

Vă dorim tuturor celor prezenți să aveți parte de bucuria și pacea sfinților lui Hristos și ai Bisericii Sale.

†DANIEL

Patriarhul României

Comentarii Facebook


Știri recente