Cuvantul PF Parinte Patriarh Daniel la resfintirea altarului Catedralei mitropolitane din Iasi

Cu ajutorul lui Dumnezeu am resfintit altarul acestei Catedrale mitropolitane din Iasi, acum dupa 120 de ani de la sfintirea ei, in data de 23 aprilie 1887. Catedrala aceasta – maica bisericilor din Moldova – este deosebit de pretioasa pentru semnificatia ei duhovniceasca si spirituala si mai ales pentru ca a devenit cetatea si sanctuarul care adaposteste moastele Sf. Cuv. Parascheva.

Ea a avut o istorie zbuciumata, deoarece dupa ce a fost construita s-a constatat ca datorita greutatii cupolei centrale, zidurile au inceput sa se fisureze. Piatra de temelie a fost pusa de vrednicul de pomenire mitropolitul Veniamin Costachi, in 1833. Lucrarile au durat pana in 1839 si apoi s-au prelungit pana in ’40 – ’41, dar in 1839 s-a constatat ca zidurile laterale au inceput sa aibe fisuri. In foarte mare graba atunci, cupola a fost demontata si a fost inlocuita cu alta, de lemn, care insa s-a prabusit mai tarziu, in 1857. Din 1857 pana in 1880, Catedrala a ramas parasita. In 1880, cu ajutorul Statului roman, la staruinta mitropolitului Iosif Naniescu au inceput lucrarile de consolidare si de finisare a Catedralei. Aceasta istorie este relatata mai pe larg pe placile de marmura care sunt la intrare. Din anul 1887 nu s-au mai facut lucrari de consolidare masiva, ci doar lucrari partiale, mai ales la turnuri, si s-a constatat ca datorita cutremurelor si datorita faptului ca piatra din care a fost construita Catedrala, la nivelul fundatiilor, a cedat in multe locuri si a slabit, incat era nevoie de o consolidare ampla si puternica a acestei Catedrale. In anul 1995 a fost consolidat timpanul de la intrarea in Catedrala, care s-a fracturat si care reprezenta un pericol pentru credinciosi si pelerini. Din 1995 au inceput studiile pentru o consolidare ampla si foarte cuprinzatoare a acestei Catedrale. S-au obtinut autorizatiile necesare si acordul Comisiei Monumentelor Istorice care functioneaza pe langa Ministerul Culturii si Cultelor. In 1997 au inceput lucrarile de consolidare si, dupa 10 ani de lucrari intense, am ajuns ca astazi sa resfintim altarul si interiorul bisericii, pentru ca aceasta Catedrala sa fie redata cultului, desi mai sunt unele lucrari de finalizat, mai ales in partea dinspre rasarit, precum si o noua invelitoare de cupru pentru nava centrala si pentru cele patru turnuri. In mare parte, aceste lucrari au fost savarsite, ea redevenind functionala.

Catedrala mare a devenit acum o Catedrala puternica. Asa cum spunea prof. univ. Vasile Dascalu: Daca ea a rezistat pana astazi timp de 120 de ani, noua consolidare este facuta pentru secole, pentru veacuri mai multe. Toata lucrarea de consolidare a Catedralei mitropolitane din Iasi a fost mai intai o necesitate urgenta, a fost un act de mare responsabilitate pentru viata credinciosilor si slujitorilor sfantului altar care intra si se roaga in aceasta biserica. In al treilea rand, consolidarea Catedralei mitropolitane din Iasi a fost o lucrare de mare ingeniozitate si creativitate a scolii romanesti de arhitectura si inginerie de rezistenta. Ingeniozitatea principala in aceasta lucrare consta din faptul ca pe langa fundatiile ei proprii, aceasta Catedrala a mai primit un rand de fundatii exterioare, formate dintr-un ecran de piloni din beton, pana la adancimea de 11 metri, in timp de vechile fundatii se aflau la o adancime de 6 metri. Intre vechile fundatii si fundatiile noi exista un spatiu de vizitare, un coridor, care a fost admirat de catre specialistii din Germania, pentru ca au vazut pentru prima data dublarea fundatiilor existente cu un rand nou de fundatii exterioare, care sunt legate de fundatiile vechi prin contraforti orizontali, care preiau din tensiunea care se aduna atunci cand Catedrala este confruntata cu seism. Aceasta ingeniozitate apartine regretatului profesor inginer Cismigiu, care a fost un geniu in consolidarea bisericilor afectata de cutremurul din 1977. El a facut proiecte timp de 15 ani pentru consolidarea bisericilor afectate de cutremur, fara sa ia nici un ban, si cand am urcat impreuna pe Catedrala pentru a vedea cat de fisurat era timpanul in 1995, dansul a spus ca toata Catedrala are nevoie de consolidare. Impreuna cu prof. Vasile Dascalu, cu prof. Mazilu de la Bucuresti, s-a format o echipa de proiectare a consolidarii Catedralei, iar lucrarile au fost executate de firma Constructii 1 Iasi, condusa de Alexandru Marian.

Ingeniozitatea aceasta s-a extins mai ales la modul de legare a Catedralei ca, in caz de cutremur, ea sa formeze un tot unitar, si aceasta s-a realizat si prin turnarea unei placi de 45 cm, beton de inalta calitate, care tine din interior partile Catedralei, ca ea sa aiba stabilitate si sa aiba unitate in manifestarea ei. De asemenea, arcurile de beton de sub acoperis tin la aceeasi distanta diafragmele laterale care au fost consolidate prin elementi verticali ascunsi in grosimea zidului, astfel incat Catedrala nu se mai mentine pe vechile ziduri, ci pe noua structura de rezistenta. Ca urmare a faptului ca fundatiile au fost nu numai in exterior, ci si in interior, a rezultat un spatiu prin scoaterea pamantului, care acum poate fi numit demisolul Catedralei, unde se va organiza un al doilea altar pentru slujbele care se vor tine mai ales atunci cand pelerini din strainatate vor dori sa savarseasca Sf. Liturghie in alta limba, decat limba romana.

Catedrala, nu numai ca este foarte bine consolidata, ci ea ne ofera un spatiu liturgic in plus si pentru activitati la subsolul ei, incat prezinta o noua forma de dotare a ei cu instalatii de ventilatie, de incalzire si instalatii electrice care sa cuprinda si subsolul. Coridorul dintre fundatiile vechi cele noi va putea fi vizitat si admirat.

Pentru toate aceste lucrari care s-au facut pana acum si care speram ca sa fie finalizate anul viitor, multumim bunului Dumnezeu si Cuv. Parascheva care ne-au ajutat ca timp de 10 ani sa vedem zi cu zi cum avanseaza aceste lucrari spre bucuria clerului si credinciosilor care indragesc aceasta Catedrala, devenita simbol si sanctuar al Cuv. Parascheva. In al doilea rand, multumim tuturor celor care ne-au sprijinit in aceasta lucrare: Statului roman care, prin Ministerul Culturii si Cultelor si prin Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, a acordat nu numai sume de bani, ci si autorizatiile necesare; in mod deosebit trebuie sa multumim Inspectoratului de Stat pentru Constructii. Am simtit foarte mult nu numai ajutorul financiar masiv, ci si grija pentru ca acest monument sa fie cat mai repede terminat si redat cultului ortodox.

Bunul Dumnezeu sa ne binecuvinteze si sa avem cu totii bucuria roadelor, bucuria lucrului bine facut si bucuria slujirii Bisericii lui Hristos spre slava Preasfintei Treimi si spre a noastra mantuire.

Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente