Cuvantul PF Parinte Patriarh Daniel cu prilejul sosirii la Iasi – 5 octombrie 2007

Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,

Domnule Subprefect,

Iubiti credinciosi si credincioase,

Va multumim mai intai pentru primirea calduroasa si luminoasa pe care ne-ati facut-o acum, in vreme de Vecernie, in aceasta vreme in care ne pregatim pentru luminosul praznic al cinstirii Sf. Cuvioase Parascheva si a cinstirii Sf. Ioan Gura de Aur, ale caror moaste vor veni peste cateva zile la Iasi.

Suntem recunoscatori bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a daruit si, in acelasi timp, suntem bucurosi sa spunem si noi ca tot ceea ce s-a facut aici frumos si luminos este rodul conlucrarii noastre, deoarece de la Mitropolie pana la cea mai simpla parohie si manastire totul a fost si este conlucrare, impreuna lucrare a noastra cu harul lui Dumnezeu si lucrare plina de credinta a tuturor celor care iubesc pe Hristos si Biserica Sa. Binecuvantarea se da tuturor, dar o implinesc ca rodire luminoasa cei care lucreaza, cei care se nevoiesc, cei care se roaga si muncesc neincetat. Atat valoreaza viata noastra, cata lumina raspandim in jurul nostru. Nicolae Iorga spunea ca toti oamenii sunt trecatori si intr-o zi toti vor fi cenusa, in mormant, dar se deosebesc intre ei prin lumina pe care au raspandit-o in jurul lor in timpul vietii lor pe pamant.

Deci, lumina de la Botez este cea care lucreaza in noi toti si binecuvantarea lui Dumnezeu pe care o daruieste arhiereul se transforma intr-un candelabru de lumini ale harului lui Dumnezeu pentru slava lui Dumnezeu Tatal – Parintele luminilor de la Care vine toata darea cea buna si tot darul. Lumina o purtam in suflet si dorim sa o raspandim ca Lumina lui Hristos Cel rastignit si inviat, ca lucrare a Duhului Sfant, spre slava lui Dumnezeu Tatal, oriunde mergem, nu numai personal, ci si fiecare dintre noi.

Dorim sa aratam recunostinta pentru tot ceea ce am primit, pentru tot ce am trait impreuna ca taina a credintei in sfintele slujbe si in toata lucrarea noastra pastorala si misionara. O mare bucurie este data de faptul ca Moldova, prin contributia ei, adesea jertfelnica din punct de vedere material, ajuta la intarirea credintei in toata tara, mai intai prin rugaciunea multor nevoitori din manastiri, prin harnicia multor preoti din parohii, prin daruirea de sine si pasiunea pentru teologie a profesorilor de la Facultatea de Teologie si din Seminariile noastre teologice si prin toata lucrarea noastra misionara pe care noi o realizam impreuna cu credinciosii si credincioasele.

Doresc sa va spun mai concret ca in aceste zile cativa parinti de aici, de la Mitropolie, au venit la Bucuresti pentru ca sa extinda radio-ul, sa organizam un studio al Radio TRINITAS in Palatul Patriarhiei, sa organizam televiziunea Bisericii – TRINITAS TV – tot in Palatul Patriarhiei, si sa avem o redactie si o rotativa in Bucuresti pentru ziarul ‘Lumina’. Trei din parintii de aici (pr. Ciprian Apetrei – directorul Radio TRINITAS, pr. Constantin Sturzu si diac. Nicolae Dima) au fost numiti consilieri patriarhali pentru o perioada care depinde de posibilitatea lor de a forma si acolo oameni care sa continue lucrarea de la Iasi, impreuna cu studioul de televiziune care se va organiza aici si cu studioul radiofonic, precum si sectia ‘Lumina’, ca sa poata sa lucreze in asa fel incat sa ajutam intreaga Patriarhie. Deci, multumim pentru disponibilitate, pentru jertfelnicie, dar aceasta nu insemneaza ca parintii au si plecat de la Iasi, ci prin cumul de functii vor lucra in aceasta lucrare misionara. La randul nostru, dorim sa ajutam Moldova si sa continuam toate programele pe care noi le-am inceput, deoarece este vorba de o lucrare sfintitoare si mantuitoare a Bisericii.

Intr-un fel, plecarea noastra de aici insemneaza o parere de rau, pentru ca nu putem personal continua lucrarea inceputa, dar pe de alta parte incercam ca sa nu se simta plecarea ca o distantare, ci ca o incurajare in continuare a lucrarii misionare si pastorale din Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Tot in zilele acestea, impreuna cu alti arhierei, impreuna cu profesori de teologie specialisti in drept canonic si stiinte juridice, am lucrat la definitivarea Statutului Bisericii Ortodoxe Romane, care speram ca sa fie aprobat in sedinta Sf. Sinod din zilele de 22 – 24 octombrie, ca apoi sa fie prezentat Guvernului pentru informare si pentru recunoastere, si indata ce este aprobat in forma definitiva vom lucra potrivit noului Statut care incearca sa clarifice si sa simplifice modul de lucru pentru o mai dinamica abordare a problemelor pastorale atat in tara, cat si in strainatate.

Experinta din Mitropolia Moldovei si Bucovinei ne este de mare folos la Bucuresti. Lucrarea cu preotii, cu credinciosii, cu manastirile din Moldova ne este de mare folos la Bucuresti. Este vorba de o continuare a ajutorarii si as zice o ajutorare reciproca. Noi putem ajuta Patriarhia cu personal, cu oameni care au o anumita experienta in domeniul misionar mediatic, dar si Patriarhia poate ajuta Moldova prin programe, prin fonduri pe care noi le putem obtine atat de la Stat, cat si de la unii sponsori si din unele progame europene. As putea spun ca intarirea fratietatii intre Moldova si Tara Romaneasca pe de o parte, si toata Patriarhia, toata tara, si conlucrarea noastra este programul pe termen lung. Dorim ca eparhiile sa conlucreze si sa isi pastreze autonomia, dar bucuria lor sa nu fie doar autonomia, ci comuniunea si conlucrarea, si din acest punct de vedere este o mare nevoie de o conlucrare dintre toate institutiile din eparhii atat la nivel de episcopi, cat si la nivel de preoti, de profesori de teologie, de manastiri, pentru ca in comuniunea aceasta de lucrare misionara se preamareste Dumnezeu si noi traim bucuria fratietatii si a rodirii spre slava Preasfintei Treimi.

De asemenea, dorim sa aratam faptul ca din punct de vedere al contributiei Moldovei la viata spirituala a intregii tari, toata lumea apreciaza ceea ce s-a facut aici, mai ales prin postul de radio, dar mai ales prin lucrarea duhovniceasca si edilitara. Lumina se raspandeste atunci cand noi ramanem uniti cu Hristos prin rugaciune si cu semenii nostri prin fapte bune.

Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa avem bucuria aceasta a impreuna lucrarii, a fratietatii si sa simtim ca fiecare zona, cu darurile pe care le are, este chemata sa impartaseasca darurile si experienta cu celelalte zone ale tarii ca impreuna, invatand unii de la altii, sa preamarim pe Tatal, pe Fiul si pe Sf. Duh, spre slava Mantuitorului Iisus Hristos, spre binele Bisericii Sale si spre a noastra mantuire.

Va multumim pentru primirea frumoasa si Dumnezeu sa ne binecuvinteze, iar in aceste zile care ne-au ramas pentru pregatirea noastra duhovniceasca si pentru organizarea programului sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva sa lucram cu bucurie si cu daruire de sine, pentru ca in primul rand ajutorul nostru vine de la Hristos Domnul si de la sfintii Lui. Cand simtim ca sfintii sunt vii, atunci avem constiinta Bisericii celei vii. Cineva spunea ca numai sfintii sunt cu adevarat vii si cei care se roaga sfintilor si lucreaza impreuna cu sfintii.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente