Cuvantul PF Parinte Patriarh Daniel cu prilejul intampinarii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur la Catedrala mitropolitana din Iasi

Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora,

Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Petru,

Prea Sfintiile Voastre, Prea Sfintiti Episcopi Calinic Botosaneanul, Ioachim Bacauanul si Corneliu Barladeanul,

Stimate autoritati,

Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,

Iubiti credinciosi si credincioase,

Iubiti pelerini,

Bunul Dumnezeu ne-a binecuvantat ca in ziua in care s-a resfintit Catedrala mitropolitana din Iasi sa primim un dar mare pentru cateva zile, si anume un fragment din moastele Sf. Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, mare dascal al lumii si ierarh.

Venirea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur la Iasi, in acest an, in care se implinesc 1600 de ani de la trecerea sa la viata vesnica, este mai intai de toate o binecuvantare pentru noi, o incurajare pentru lucrarea misionara a Bisericii si o bucurie pentru credinciosii pelerini care au venit sa cinsteasca moastele Sf. Cuv. Parascheva si moastele Sf. Ioan Gura de Aur. In fiecare liturghie pe care o savarsim, noi ne gandim la Sf. Ioan Gura de Aur, mai ales in liturghia care ii poarta numele, astfel incat numele orasului Constantinopol, prin Sf. Ioan Gura de Aur, este aproape mai des repetat decat numele Ierusalimului, in Biserica Ortodoxa. Sfantul Ioan Gura de Aur, mare dascal al lumii si ierarh, este pentru noi toti, ierarhii, un dascal si un rugator.

Venirea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur, aduse aici de catre IPS Mitropolit Serafim, este mai intai de toate o expresie a credintei ortodoxe comune, fiindca Sf. Ioan Gura de Aur este dascal al Ortodoxiei, iar Bisericile Ortodoxe surori pastreaza credinta ortodoxa. Prezenta Sf. Ioan Gura de Aur in mijlocul nostru este o confirmare a credintei ortodoxe din Bisericile Ortodoxe surori.

In al doilea rand, venirea IPS Voastre ca prieten al Bisericii noastre la hramul Cuv. Parascheva arata evlavia comuna a poporului ortodox grec si a poporului ortodox roman fata de Sf. Ioan Gura de Aur si fata de Sf. Cuv. Parascheva. Sfanta Cuv. Parascheva s-a nascut in Epivata si a fost adusa de la Constantinopol, in 1641, la Iasi, si a ramas de atunci (366 de ani) in acest oras. Iata ca se intalneste acum, la Iasi, cu arhiepiscopul Constantinopolului, Ioan Hrisostom. Vedem cum sfinti care au trait in diferite secole se intalnesc in evlavia credinciosilor si in taina Bisericii.

In al treilea rand, aceasta venire a IPS Voastre la Iasi este semnul prieteniei dintre poporul grec si poporul roman pe baza prieteniei dintre Bisericile surori a Greciei si a Romaniei.

Noi multumim PF Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, pentru binecuvantarea pe care v-a dat-o ca sa fiti astazi prezent aici si ne rugam pentru sanatatea PF Sale, iar IPS Voastre va multumim din inima pentru dragostea frateasca pe care ne-o aratati in aceste zile, aducandu-ne un odor de mare pret – mana Sf. Ioan Gura de Aur, la Iasi. Prin acest gest sunteti un misionar al Ortodoxiei, contribuind la unitatea de credinta, a prieteniei si a fratietatii noastre.

Va mutumim si va spunem Bine Ati Venit.

Ani multi si binecuvantati!

Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente