Cuvantul PF Parinte Patriarh Daniel cu prilejul conferirii Ordinului National ‘Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce’ de presedintele Romaniei

Domnule Presedinte,

Inalt Prea Sfintiile si Prea Sfintiile Voastre,

Eminentele si Excelentele Voastre,

Onorata asistenta,

Onoarea care ni s-a facut astazi prin conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce este, in primul rand, un act simbolic al Presedintelui Romaniei de cinstire si pretuire a Bisericii Ortodoxe Romane.

In al doilea rand, acest gest reprezinta pentru noi personal o mare incurajare la inceput de drum nou, pe o treapta superioara de slujire a Bisericii Ortodoxe Romane si a tarii noastre.

In al treilea rand, inalta distinctie primita astazi ne cheama la o intensificare a respectului reciproc si a cooperarii dintre Stat si Biserica, potrivit noii Legi a cultelor care recunoaste contributia Bisericii Ortodoxe Romane si a celorlalte culte religioase oficiale din Romania la viata societatii romanesti, acestea fiind apreciate ca factori ai pacii sociale si parteneri sociali ai Statului Roman, motiv pentru care Statul sprijina cultele din Romania. Autonomia cultelor religioase fata de Stat, garantata de Constitutia Romaniei, insemneaza libertatea acestora de a se organiza si functiona fara restrictii din partea Statului. In acelasi timp, noi nu intelegem autonomia Bisericii ca fiind izolare, ci fiind si libertate responsabila de cooperare cu Statul Roman spre binele comun al societatii romanesti, care are nevoie de vindecare spirituala, de consolidare materiala si de afirmare intru demnitate umana pe plan national si international.

Rugaciunea si fapta buna, cultul si cultura inspirata de credinta, legatura dintre viata spirituala si activitatea sociala, afirmarea identitatii nationale si deschiderea spre universal, toate aceste valori traditionale pe care le binecuvanteaza si le cultiva Biserica noastra constituie coordonate permanente si prioritati ale slujirii noastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Presedinte al Sfantului Sinod si al Adunarii Nationale Bisericesti.

Cu aceste ganduri de pretuire a poporului roman si a tuturor institutiilor Statului Roman, multumim calduros Excelentei Voastre, Domnule Traian Basescu, Presedintele Romaniei, pentru conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce si pentru cuvintele de apreciere adresate noua cu acest prilej. Rugam pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa Va daruiasca multa sanatate si mult ajutor in activitatea Domniei Voastre de conducere si reprezentare a Statului Roman.

In incheiere, multumim tuturor ierarhilor din tara si strainatate, precum si tuturor persoanelor distinse care ne-au onorat cu prezenta lor la acest moment de pretuire si incurajare pentru slujirea noastra ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

† DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente