Cuvantul IPS Parinte Mitropolit Daniel la incheierea Pelerinajului de Florii, 2006

Pelerini in lumina si binecuvantarea lui Hristos

Binecuvantarea lui Dumnezeu este mai intai insasi existenta lumii, adica a universului intreg, pentru ca universul nu exista din vesnicie, ci are un inceput, asa cum ne spune Sfanta Scriptura (Facere 1, 11) si cum o constata astazi stiintele originii universului si studiul galaxiilor. Pamantul insusi, ca planeta in sistemul nostru solar este o binecuvantare deosebita a lui Dumnezeu, pentru ca pana acum numai pe Pamant se afla conditiile dezvoltarii vietii, in timp ce in alte parti ale universului nu se constata forme de viata. Prin urmare, viata insasi pe Pamant, la toate nivelurile si in toate formele ei, este o binecuvantare a lui Dumnezeu. Insa toate formele de viata culmineaza cu omul, care e singura fiinta din universul material creata dupa chipul lui Dumnezeu, Creatorul Cel vesnic viu.

Viata pe pamant este un mare dar

Viata omului pe pamant ca fiinta chemata la nemurire este un mare dar, pentru ca de felul cum este traita aceasta viata aici pe pamant depinde dobandirea mantuirii omului si a vietii vesnice din Imparatia cerurilor. Cu cat insa viata noastra de pe pamant este traita mai aproape de Dumnezeu, prin credinta, rugaciune si fapte bune, cu atat vom simti si mai mult prezenta lucratoare si binecuvantarea lui Dumnezeu in viata noastra. Iar cine simte binecuvantarea lui Dumnezeu in viata sa, acela doreste sa-I multumeasca lui Dumnezeu, sa-I arate recunostinta prin cantari de lauda, prin daruri oferite pentru construirea sau impodobirea bisericilor, dar si prin pelerinaje la manastiri si locuri sfinte din tara si din strainatate. O forma de multumire pentru darul vietii, al sanatatii, al izbavirii de necazuri, cat si de cerere a ajutorului lui Dumnezeu este si Pelerinajul de Florii. Prin rugaciunile si cantarile din timpul Pelerinajului de Florii se invoca binecuvantarea si ajutorul lui Dumnezeu pentru sanatatea si mantuirea tuturor.

Astfel, Pelerinajul de Florii este o rugaciune comuna pentru binele tuturor. Pelerinajul de Florii aduna in bucuria credintei preoti, credinciosi si credincioase de toate varstele, oameni simpli si oameni de ranguri si responsabilitati deosebite in societate. Totusi, trebuie sa nu uitam ca in Pelerinajul de Florii, Pelerinul Cel mai prezent si mai atent, desi nevazut, este Insusi Domnul nostru Iisus Hristos. El este centrul pelerinajului, El este pomenit, laudat si invocat, Lui I se canta troparul Duminicii Floriilor, pe El Il insotim, cu El calatorim duhovniceste si El calatoreste cu noi spre lumina Ierusalimului ceresc, si tot de la El asteptam pacea si bucuria sufletului, ajutor in viata de toate zilele, precum si mantuirea noastra. De aceea, acum, la sfarsitul Pelerinajului de Florii in Arhiepiscopia Iasilor, rugam pe Mantuitorul Iisus Hristos sa binecuvinteze pe toti cei care au participat cu evlavie si dragoste la acest pelerinaj oferit Lui ca pe o ofranda a credintei noastre in El. De asemenea, Il rugam pe Hristos-Domnul sa binecuvinteze pe toti cei care au contribuit la organizarea acestui pelerinaj: Parintii Consilieri eparhiali, Parintii Protopopi, Parintii Preoti de parohie si de manastire, autoritati locale, forte de ordine, credinciosi si credincioase care au pregatit daruri pentru copii si pelerini.

In mod deosebit, rugam pe Hristos-Domnul sa binecuvinteze pe toti copiii si tinerii care au participat la Pelerinajul de Florii, pentru ca ei ne amintesc de copiii cu sufletul curat care L-au intampinat odinioara pe Hristos-Domnul intrand in Ierusalim, dar si pentru ca acesti copii si tineri credinciosi si evlaviosi sunt flori duhovnicesti ale credintei, fii si fiice ale Bisericii noastre. Acesti copii care poarta acum in maini stalpari de sarbatoare vor fi maine stalpi de nadejde ai Bisericii si poporului nostru, daca ei vor creste in credinta si dragoste fata de Dumnezeu si fata de oameni.

Sa ajutam dupa putinta pe toti cei care au nevoie de sprijinul nostru

Cu sentimente de aleasa pretuire si de gratitudine pentru efortul misionar jertfelnic si constant pe care-l depun, mentionam aici pe ostenitorii postului de Radio TRINITAS, care acum implineste opt ani de emisie.

Rugam pe Hristos-Domnul sa-i binecuvinteze pe toti acesti ostenitori cu prezenta, lumina si iubirea Sa in inimile lor, in activitatea lor, dar si in familiile lor care inteleg cel mai bine cat timp si cata daruire de sine sunt necesare azi ca activitatea postului de Radio TRINITAS sa fie un castig si o bucurie pentru ascultatori.

In incheiere, rugam pe Mantuitorul Iisus Hristos sa binecuvinteze toate orasele si localitatile in care s-a organizat si desfasurat acest Pelerinaj de Florii, precum si pe toti cei ce au participat sufleteste la desfasurarea lui pe calea undelor radio.

Pelerinajul de Florii din anul acesta 2006 ne cheama sa ne rugam lui Dumnezeu si pentru toti cei ce sunt acum afectati de furia inundatiilor sau de alte incercari si necazuri. Sa ajutam dupa putinta pe toti cei care au nevoie de sprijinul nostru.

Dorim tuturor slujitorilor sfintelor altare si tuturor credinciosilor nostri ca sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim sa le aduca bucurie si binecuvantare in suflet si in casa.

† Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente