Cuvantul IPS Mitropolit Daniel la deschiderea Cursului de pregatire a muzeografilor din muzeele religioase din Romania

Grija pentru patrimoniul national religios – o carte de identitate si demnitate nationala

Prin patrimoniu se intelege totalitatea bunurilor mostenite prin lege de la parinti, adica avere parinteasca. Cand acest patrimoniu reprezinta totalitatea bunurilor care apartin colectivitatii, adica intregului popor, patrimoniul este un bun public sau o avere a patriei. Cand patrimoniul exprima o bogatie de valori culturale, privind istoria si spiritualitatea unui popor, mostenirea aceasta constituie patrimoniul cultural national (Vezi ‘Dictionarul explicativ al limbii romane’, Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1996, p. 759.).

Cand acest patrimoniu cultural national este pretuit pe plan international el devine patrimoniu universal. Patrimoniul spiritual al unui popor este o carte de identitate si de demnitate nationala. In Romania, patrimoniul cultural religios constituie o parte esentiala a patrimoniului cultural national, adesea cu valente universale. Acest patrimoniu religios este deodata crestin si european. El inspira comemorarea parintilor nostri inspirati de credinta si iubitori de frumusete, ctitori de valori artistice sacre care au interiorizat si imortalizat spiritualitatea lor in locasuri si obiecte de cult. Comemorarea lor devine si comuniune cu generatiile trecute si viitoare, tocmai fiindca patrimoniul sacru a exprimat mai intai comuniunea omului cu Dumnezeu Cel vesnic, prezent in fiecare veac al istoriei umane. Prin urmare, modul de a pastra si prezenta acest patrimoniu sacru in context national, european si universal este determinant pentru demnitatea noastra nationala.

In acest sens, cursurile de pregatire a muzeografilor din muzeele religioase, initiate si organizate de Ministerul Culturii si Cultelor – Secretariatul de Stat pentru Culte, impreuna cu Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, adesea in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, sunt de o importanta majora si de o utilitate practica apreciabila. Ele se afla acum in etapa penultima a obtinerii certificatului de muzeograf si conservator de muzeu, fapt ce se va realiza in toamna acestui an (2006).

Programul de pregatire a muzeografilor care se desfasoara in vara aceasta la Iasi (19 iunie – 1 iulie 2006) contine mai ales un curs de muzeologie generala cu aplicare practica, evidentiata prin intermediul vizitelor de studiu si documentare la depozite de patrimoniu si la muzee iesene.

Felicitam pe organizatorii acestor cursuri de pregatire a muzeografilor si pe toti participantii la ele. Admiram pasiunea si competenta lor in pretuirea, pastrarea si prezentarea bunurilor de patrimoniu religios mobil, mai ales astazi cand integrarea europeana ne ofera o sansa in plus sau chiar ne obliga sa aratam o carte de identitate si de demnitate nationala in domeniul cel mai definitoriu pentru om: spiritualitatea creatoare de valori perene. Totusi, sansa aceasta ni se ofera intr-o vreme in care se constata si multa secularizare, sau un declin al pretuirii valorilor spirituale nationale si universale. Adesea, pentru mentalitatea economiei de piata, se pare ca ‘valuta’ este singura valoare universala de circulatie maxima. Iata de ce, pretuirea, pastrarea si prezentarea patrimoniului religios constituie deodata o activitate stiintifica si spirituala, muzeala si misionara, recunostinta fata de generatiile trecute ale parintilor nostri creatori de valori si responsabilitate pentru generatiile viitoare carora li se transmite patrimoniul cultural national.

In aceste zile, participantii la cursurile de muzeologie religioasa au ocazia sa vada in Iasi cum s-au ingemanat de-a lungul veacurilor cultul si cultura, stiinta si spiritualitatea, universul cultural rasaritean cu cel apusean, cum s-au construit arcade si punti intre generatii diferite, care erau totusi animate de aceeasi dragoste pentru frumos si de acelasi dor de eternitate.

Rugam pe Hristos-Domnul sa binecuvinteze toate eforturile pe care le depun muzeografii in pastrarea, prezentarea si promovarea valorilor inspirate de credinta si de iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, pastrand viu in memorie adevarul ca ‘sufletul culturii este cultura sufletului’.

† Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…