Cuvantul IPS Mitropolit Daniel de la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

‘Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,

Domnule Prefect,

Iubiti colindatori,

Iubiti credinciosi si credincioase,

Dorim sa exprimam recunostinta noastra pentru acest moment deosebit la care dvs. ati participat in numar atat de mare. Niciodata nu a fost in sala aceasta atata lume. Suntem bucurosi ca traim bucuria pregatirii pentru sarbatoarea Nasterii Domnului si aceasta bucurie a fost sporita prin concertul de colinde. La un moment dat s-a spus aici ca tatal unor copii, care se imbraca in fiecare an in chipul lui Mos Craciun si oferea daruri copiilor, niciodata nu a primit nimic in dar, si deci o constatare care pare intr-un fel ciudata. Noi, gandindu-ne mai adanc la ce primea tatal respectiv in dar, am gasit raspunsul: copiii pe care i-a dat Dumnezeu erau in fiecare an si in fiecare zi un dar de la Dumnezeu, la care se adauga bucuria pe care el o aducea in sufletul copiilor, si de pe fetele lor se transmitea pe fata lui. Aceasta este bucurie din bucuria pe care o aducem altora si dar din darul pe care il oferim altora. Acest dar din dar se face rai, adica se face comuniune de iubire, comuniune de bucurie, comuniune de pace sufleteasca si comuniune de fericire. S-a simtit ca pentru noi colindatorii sunt daruri, pentru ca ne-au adus darul bucuriei, al pacii si al sfinteniei colindelor, iar pentru ei, dvs., noi toti, suntem daruri, pentru ca ne-am bucurat de bucuria lor si am primit cantul lor ca pe un dar de Craciun, si asa cum ne bucuram unii de altii, ne bucuram de darurile pe care Dumnezeu le revarsa in Biserica ca expresie a iubirii si bucuriei dintre Persoanele Sfintei Treimi. Tatal care devine Mos Craciun exprima in modul cel mai profund iubirea parinteasca a lui Dumnezeu care se arata prin trimiterea Fiului Sau in lume, ca lumea sa participe la bucuria vesnica a Parintelui luminilor de la care vine toata darea cea buna si tot darul.

Pentru darurile duhovnicesti, pentru bucuria si lumina pe care acest concert de colinde ni le-a adus in suflete multumim in primul rand lui Dumnezeu pentru ca ne-a daruit atatia tineri, clerici si mireni, care, asemenea ingerilor odinioara la Betleem, transmit vestea cea buna a iubirii nesfarsite a iubirii lui Dumnezeu pentru noi, si in al doilea rand multumim colidatorilor care s-au pregatit pentru a oferi aceste daruri, cum ne pregatim noi atunci cand vrem sa oferim daruri celor dragi, si in mod deosebit felicitam pe cei care au organizat acest concert, mai ales Institutul ‘Trinitas’ si Institutul Social Pastoral.

Va felicitam pe dvs., pe toti, pentru ca ati venit in numar atat de mare aici, si rugam pe Hristos Domnul, Dumnezeu Copilul, Care ne arata si ne cheama la iubirea parinteasca a lui Dumnezeu Tatal in bucuria Duhului Sfant, sa va daruiasca sanatate si bucurie, fericire, sarbatori pline de binecuvantarea lui Dumnezeu si sa duceti ca pe o lumina sfanta in suflete vestea cea buna a iubirii nesfarsite a lui Dumnezeu pentru noi si sa facem dar din darurile primite, sa trasmitem bucurie din bucuria primita si pace sfanta din pacea sfanta primita in sufletele noastre.

Dumnezeu sa va binecuvinteze!’

Daniel,

Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…