Cuvantul IPS Mitropolit Daniel cu prilejul celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene

Sanctitatea Voastra Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Roma si Patriarh ecumenic,

Excelenta Voastra domnule Traian Basescu, presedinte Romaniei,

Inalt Prea Sfintiile si Prea Sfintiile Voastre,

Eminentele si Excelentele Voastre,

Iubiti participanti si participante la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana,

Cu deosebita bucurie dorim sa va adresam in numele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, al preotilor, monahilor si monahiilor, precum si al credinciosilor Bisericii noastre un calduros cuvant de bun venit aici, la Sibiu, straveche cetate de cultura si spiritualitate crestina. Pentru aproape o saptamana, Sibiul – Capitala Culturala a Europei, 2007 – devine in acelasi timp o adevarata capitala spirituala, unde se intalnesc personalitati marcante ale vietii crestine actuale, alti reprezentanti de seama din intreaga Europa, delegati ai principalelor Biserici crestine europene, intre acestia si numerosi tineri care sunt o chezasie a viitorului crestinismului de pe batranul continent nu doar prin varsta lor, cat mai cu seama prin implicarea lor activa in lucrarea Bisericilor carora le apartin.

Tema generala ce va fi discutata in aceste zile – ‘Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru reinnoire si unitate in Europa’ – constituie nu doar un mesaj propriu cultului divin ortodox. El este in acelasi timp un imperativ foarte actual in contextul efortului comun pe care crestinii Europei il depun atat la nivel global, pe calea refacerii unitatii Bisericii, cat si in context european, ca expresie a sperantei de reinnoire a constiintei si responsabilitatii crestinilor in societatea contemporana.

Biserica Ortodoxa Romana, Biserica majoritara in Romania, a participat inca din primii ani de existenta a Conferintei Bisericilor Europene la dialogul ecumenic cu celelalte Biserici crestine de pe continent, dialog ce a fost intregit si a crescut prin colaborarea cu Consiliul Conferintei Episcopale Catolice din Europa.

Romanii au avut bucuria sa-l asculte pe Episcopul Romei rostind la Bucuresti, in mai 1999, Crezul in limba romana, pentru ca, trei ani mai tarziu, in Basilica ‘Sf. Petru’ din Roma, Patriarhul Romaniei Adormitul intru Domnul, Parintele nostru Teoctist, sa rosteasca Simbolul de credinta niceo-constantinopolitan, impreuna cu prietenul sau Papa Ioan Paul al II-lea, pentru a marturisi tezaurul comun al credintei crestine.

In aceste momente rememoram cu multa bucurie si o alta intalnire ecumenica europeana, desfasurata in octombrie 1984, la Riva del Garda, Italia, cand ortodocsi, catolici si protestanti, intr-o Europa inca divizata de zidul Berlinului, au recitat impreuna, in Domul din Trento, acelasi crez niceo-constantinopolitan, in textul original din 381, o marturie vie a unei radacini comune a credintei crestine.

Iata-ne acum, la mai bine de doua decenii de la acel eveniment, regasindu-ne dupa Basel si Graz la Sibiu, acest frumos oras al Transilvaniei, o adevarata Europa in miniatura, un teritoriu romanesc al convietuirii pasnice a romanilor, sasilor si maghiarilor reprezentand principalele Biserici crestine ale unei Europe fara ziduri despartitoare si cu dorinta de reunificare nu doar politic sau economic, ci si spiritual. Iata un arc peste timp ce vorbeste despre indatorirea noastra ca Biserici cladite pe cuvantul viu al Evangheliei lui Hristos, Cel ce este Lumina lumii Care lumineaza tuturor, pentru a promova reinnoirea vietii si unitatea in Europa.

Aceasta lumina a lui Hristos ne-a calauzit pasii si ne-a intarit speranta, mai ales in anii grei de dictatura comunista atee, astfel incat crestinii din Romania, multi dintre ei martiri, au ramas fideli credintei pe care au mostenit-o de la inaintasii lor, facand din poporul roman astazi unul dintre cele mai religioase popoare ale Europei.

Avand convingerea ca prin extinderea Uniunii Europene dialogul ecumenic va fi si mai mult promovat, ne exprimam inca o data bucuria de a va primi in Romania, tara care, desi din acest an 2007 a devenit stat membru al Uniunii Europene, nu a incetat niciodata sa se manifeste in spirit cu adevarat european. In acelasi timp, ca cetateni ai Europei avem indatorirea de a fi impreuna-lucratori, alaturi de crestinii din intreaga lume, pentru a manifesta o responsabilitate comuna in marturisirea lui Hristos realizata in cooperare prin promovarea credintei crestine si a valorilor crestine si prin solidaritate in rezolvarea problemelor urgente cu care se confrunta societatea de astazi.

Bine ati venit la Sibiu, in aceasta Capitala Culturala Europeana devenita in aceste zile si o Capitala Spirituala Ecumenica in bucuria iubirii lui Hristos!

IPS Daniel,

Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente