Cuvantul IPS Mitropolit Daniel catre IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina

Inalt Prea Sfintia Voastra,

Prea Sfintiile Voastre,

Domnule Primar,

Prea Cuviosi si Prea Cucerniti Parinti,

Prea Cuvioasa Maica Teodosia, stareta Manastirii ‘Sf. Treime’ din Eghina,

Iubiti credinciosi si credincioase,

Traim astazi un moment de binecuvantare si bucurie deosebita pe care Duhul Sfant, pentru rugaciunile Sfintei Parascheva, ni le daruieste astazi prin venirea moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni, prin bunavointa IPS Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses si Eghina, si prin bunavointa maicii Teodosia, stareta Manastirii ‘Sf. Treime’ din Eghina, unde se afla moastele Sfantului Ierarh Nectarie, facatorul de minuni. Aceasta bucurie deosebita si aceasta binecuvantare deosebita ne arata cat de mult noi, in Biserica, traim sub binecuvantarea lui Dumnezeu si sub ocrotirea sfintilor Lui. Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina si Sfanta Parascheva de la Iasi au o patrie comuna, Tracia, din partile Constantinopolului. Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in localitatea Epivata Traciei, iar Sfantul Ierarh Nectarie s-a nascut in secolul al XIX-lea, in Silivria Traciei. Deci, acesti doi sfinti care vin din partile Constantinopolului, din aceeasi patrie, Tracia, s-au intalnit astazi aici, la Iasi, pentru a ne arata noua cat de mare este comuniunea sfintilor peste veacuri. Sfintenia nu este legata de un timp. De aceea, Biserica ne arata ca ea traieste din binecuvantarea Preasfintei Treimi si din bucuria rugaciunilor pe care sfintii din neamuri diferite, din popoare diferite si din generatii diferite, dar si de varste diferite, rugaciuni pe care ei le inalta catre Preasfanta Treime pentru mantuirea oamenilor. Sfanta Cuvioasa Parascheva a trecut la Domnul la varsta de 25 sau 27 de ani, iar Sfantul Nectarie a trecut la Domnul la o varsta mai inaintata, si aici vedem cum se intalneste tineretea si maturitatea varstei, dar ambii sfinti sunt tineri in fata Preasfintei Treimi, traiesc intr-o tinerete vesnica, si ambii sfinti pe care ii veneram astazi au o maturitate spirituala, intrucat sunt purtatori ai sfinteniei si ai lucrarii Duhului Sfant in oameni.

Va multumim Inalt Prea Sfintia Voastra pentru acest mare dar pe care ni-l faceti prin prezenta la Iasi a moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni, mai ales ca aici, in orasul nostru, duminica va fi sfintit altarul celei mai mari biserici din Moldova, construita in ultimul timp, care poarta hramul Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni. Multumim pentru bunatatea, pentru dragostea frateasca si pentru generozitatea IPS Voastra, multumim pentru generozitatea Manastirii ‘Sfanta Treime’ de la Eghina, care prin venirea moastelor Sfantului Ierarh Nectarie intareste legatura noastra intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Mitropolia de Ydra, Spetses si Eghina. Aceasta comuniune a Bisericilor noastre in dragostea frateasca sustinuta de rugaciunile sfintilor este izvorul mare al bucuriei noastre in aceste zile.

Va rugam Inalt Prea Sfintia Voastra sa transmiteti PF Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si a intregii Elade, multumirile noastre respectuoase, expresia recunostintei noastre si a dragostei noastre fiesti si fratesti in Hristos Domnul.

In numele ierarhilor prezenti aici, in numele clerului si credinciosilor pelerini prezenti in aceste zile la Iasi, Va multumim inca o data si Va spunem ‘Bine ati venit’ in acest oras de pelerinaj si in acest oras in care cultul si cultura s-au unit secol dupa secol, si unde a fost si inca mai este o comunitate greaca, care are si o biserica pusa la dispozitie, si unde foarte multi ierarhi greci, de-a lungul timpului, au gasit generozitate aici si in acelasi timp au contribuit la dezvoltarea culturii ortodoxe si la apararea Ortodoxiei.

Intru multi si binecuvantati ani!

Daniel,

Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente