Cuvantul IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina catre IPS Mitropolit Daniel

Inalt Prea Sfintite Parinte Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei,

Prea Sfintiti Parinti si iubiti frati intru Domnul,

Iubit cler,

Iubiti diaconi,

Iubite maici si parinti din aceasta Mitropolie,

Domnule Primar,

Aceste momente sunt de o inalta tinuta spirituala. Traim intr-adevar prezenta lui Dumnezeu in mijlocul nostru. Prezenta moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Ierarh Nectarie de Pentapolis in mijlocul nostru, arata de fapt prezenta lui Dumnezeu aici. Insusi soarele straluceste astazi si ne lumineaza. Insa, Soarele dreptatii, Hristos Dumnezeu, ne lumineaza pe noi, pe toti, si ne aduce la stralucire, si toti luam lumina din lumina lui Hristos si a sfintilor Sai. Sunt profund emotionat atat eu, cat si ceilalti membri ai delegatiei, impreuna cu maica stareta, deoarece am primit invitatia de la IPS Mitropolit Daniel de a ne afla in aceste zile aici. IPS Mitropolit Daniel este foarte cunoscut si iubit in Grecia, fiind cunoscut pentru lucrarile Sale, pentru ideile Sale renovatoare, pentru ceea ce ofera Mitropoliei si in Biserica, dar si pentru deschiderea ecumenica pe care o are. De aceea, si noi am raspuns cu bucurie la invitatia IPS Sale si ne aflam astazi aici cu binecuvantarea PF Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia, chiar daca in aceste zile se desfasoara intrunirea Sfantului Sinod in Atena. Transmit, deci, binecuvantarea si dragostea PF Hristodoulos catre IPS Voastra, catre toti ierarhii, preotii si catre toti crestinii aflati astazi aici. Vreau sa multumesc si PF Parinte Teoctist pentru binecuvantarea pe care mi-a dat-o de a ma afla aici, si ii cer binecuvantarea de aici, din acest loc. Sfintii fac sa fie desfiintate granitele, timpul, spatiul si ne unesc pe toti. Ne conduc catre patria comuna, a noastra, care este cerul si astfel uniti in dragostea lui Dumnezeu ne imbratisam si ne sarutam unul cu altul, cei aflati aici.

Inalt Prea Sfintia Voastra,

Ne-a surprins placut, ne-a emotionat evlavia deosebita a poporului catre sfintii sai, evlavie pe care am vazut-o manifestata. Toti credinciosii care sunt adunati aici inalta rugaciuni catre Sfanta Treime, iar toate aceste rugaciuni care se inalta ca o tamaie catre cer nu fac decat sa coboare asupra noastra binecuvantarea lui Dumnezeu. Am adus impreuna cu noi nepretuitul tezaur al moastelor Sfantului Nectarie, un fragment din moastele sale izvoratoare de mir. Este vorba despre un sfant pe care il cinsteste si il respecta in mod deosebit intreaga Ortodoxie. S-au ridicat mii de biserici cu hramul Sfantului Nectarie si ne bucuram ca aici, in orasul dvs., s-a ridicat o biserica in cinstea Sfantului Nectarie si ne bucuram, de asemenea, ca va fi un numitor comun pentru viitor in ceea ce priveste relatiile noastre.

Va multumesc in numele meu, al maicii starete si al intregii delegatii pentru dragostea si primirea deosebita pe care ne-ati facut-o, pentru imbratisarea pe care ne-ati oferit-o cu atata caldura. Ne rugam ca binecuvantarea si harul Sfantului Nectarie sa fie intotdeauna alaturi de dvs., sa Va daruiasa zile indelungate, ani multi, o pastorire cu multa roada IPS Voastre, colaboratorilor pe care ii aveti, clerului si credinciosilor, reprezentantilor autoritatilor locale care se afla astazi aici.

Va multumim foarte mult prentru primire.

Efrem,

Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina

Comentarii Facebook


Știri recente