Cuvantul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de la sfarsitul Sf. Liturghii oficiate in memoria IPS Antonie Plamadeala

Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,

Indurerata familie,

Stimate autoritati,

Iubiti credinciosi si credincioase,

Am savarsit Sf. Liturghie, impreuna cu un sobor de 13 ierarhi ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, si a fost in mod deosebit dedicata rugaciunilor pentru odihna sufletului IPS Antonie, Mitropolitul Transilvaniei. La orele 12.00, va avea loc, aici, in Catedrala, slujba de inmormantare sau de prohodire, prezidata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist. La sfarsitul slujbei de inmormantare, PF Parinte Patriarh Teoctist va evoca pe larg personalitatea IPS Antonie, Mitropolitul Transilvaniei, dar, intrucat, Liturghia aceasta a fost si o pomenire deosebita a celui care a plecat dintre noi la Domnul, IPS Antonie, Arhiepiscop al Sibiului, Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului sau al Transilvaniei, vom spune cateva cuvinte despre chipul Sau luminos si despre darurile pe care Dumnezeu le-a daruit si Mitropolitul Transilvaniei le-a cultivat. Toti oamenii au daruri de la Dumnezeu, dar nu toti le cultiva cu aceeasi intensitate si cu aceeasi pasiune. IPS Antonie, Mitropolitul Transilvaniei, ramane in memoria noastra ca fiind un om de cultura crestina si un misionar dinamic al Ortodoxiei romanesti.

In primul rand, IPS Sa a fost un teolog ortodox sistematic, cu deschidere sociala si ecumenica. A accentuat dimensiunea slujitoare a Bisericii si universalitatea Ortodoxiei, participand la numeroase intruniri interortodoxe si interconfesionale crestine.

In al doilea rand, IPS Sa a fost un interpret al spiritualitatii ortodoxe, in contextul epocii de astazi. A aratat ca ‘Patericul’ si ‘Filocalia’ reprezinta o intelepciune pentru viata omului din toate timpurile, intrucat sfintenia este implinirea omului creat dupa chipul lui Dumnezeu Cel sfant si vesnic.

In al treilea rand, IPS Antonie a fost un bun cunoscator al istoriei si al literaturii romane si universale. Marturii sunt cartile Sale de istorie si de literatura, pe care le-a scris, evocand personalitati din cultura romaneasca, in context universal.

In al patrulea rand, IPS Antonie a fost un bun organizator de evenimente bisericesti nationale si internationale, renumit pentru concluziile pe care le formula, astfel incat, ele deveneau perspective, pentru actiuni misionare pe termen lung.

Apoi, IPS Antonie a fost un restaurator de monumente istorice si un ctitor de edificii noi, ca Episcop la Buzau si ca Mitropolit la Transilvaniei. Marturia cea mai elocventa, in acest sens, este ctitoria Sa de la Manastirea ‘Sambata de Sus’, grandioasa incinta a manastirii, precum si ‘Academia de Spiritualitate si Cultura Crestina’.

IPS Sa a fost, de asemenea, un roman patriot cu vast orizont european, asemenea marilor personalitati ale culturii romanesti. Marturii sunt toate cuvantarile, scrierile si atitudinile Sale, de-a lungul intregii Sale vieti. Deci, este un model de patriotism romanesc cu deschidere spre universal, in acelasi timp.

In al saptelea rand, IPS Antonie a fost si ramane in memoria noastra un fascinant promotor al legaturii dinamice dintre traditie si libertate, dintre peren si noutate, dintre Biserica si societate. As dori, in incheiere, sa aduc marturia intelepciunii Sale in intrunirile internationale. A participat la nenumarate intruniri internationale, atat interortodoxe cat si interconfesionale si s-a remarcat, totdeauna, printr-o intelepciune deosebita, printr-o putere de a asculta pe altii, de a sintetiza, de a nuanta si de a oferi perspective noi sau a gasi solutii pentru probleme incurcate. Mi-aduc aminte ca l-am vazut de foarte multe ori la Geneva, la Vancouver si in alte parti, cum IPS Antonie sistematiza ideile, le spunea cu o claritate convingatoare si cu o argumentare deosebit de impresionanta, iar prin aceasta a aratat, deodata, spiritualitatea poporului roman si teologia ortodoxa universala. In intrunirile despre care vorbesc, IPS Sa a reprezentat nu numai Biserica Ortodoxa Romana, ci, foarte adesea, Ortodoxia universala, Ortodoxie deschisa, dinamica, Ortodoxie capabila de dialog cu lumea si, in acelasi timp, depasind inchistarile si autosuficienta din lumea marcata de pacat.

De aceea, noi, arhiereii care am slujit aici, ne amintim cu multa dragoste, cu respect filial, de tot ceea ce a reprezentat si ceea ce ramane ca mostenire spirituala de la IPS Antonie.

Rugam pe Bunul Dumnezeu, sa-l odihneasca cu dreptii si cu marile personalitati ale credintei si culturii romanesti.

Vesnica lui pomenire!

Comentarii Facebook


Știri recente