Cuvantul IPS Daniel la lansarea Programului de Dezvoltare a Finantarii Rurale

Avem nevoie de o dezvoltare rurala integrala si armonioasa

†Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Biserica Ortodoxa se roaga zilnic: „pentru pacea de sus (cereasca) si pentru mantuirea sufletelor noastre, pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, pentru locuitorii satelor si oraselor, pentr timpuri pasnice (sau anotimpuri favorabile) si pentru imbelsugarea roadelor pamantului”.

In plus, Biserica are o multime de rugaciuni pentru sfintirea sau binecuvantarea uror activitati umane, pentru sfintirea apei, pentru binecuvantarea holdelor si a roadelor pamantului, rugaciuni la vreme de seceta, rugaciuni la vreme de ploi necontenite si inundatii etc. Cu alte cuvinte, Biserica are o vedere integrala asupra existentei, cuprinzand in rugaciunile ei deodata persoana umana, comunitatea umana si natura sau mediul inconjurator.

Ca atare, rugaciunile Bisericii ne indeamna sa mentinem si sa cultivam legatura dintre spiritual si material, dintre om si natura, dintre eficienta economica si valorile culturale, dintre traditie si innoire. Dezvoltarea rurala nu trebuie sa urmareasca doar profitul economic imediat, ci si profitul pe termen lung si anume: calitatea vietii, siguranta produselor si protectia mediului ambiant, adica pastrarea sanatatii si frumusetii naturii ca baza a sanatatii si frumusetii vietii umane.

Criza ecologica de astazi este reflexul exterior al unei crize spirituale interioare a omului: relatia sa cu natura. Odata cu industrializarea, natura nu a mai fost perceputa ca dar al lui Dumnezeu pentru realizarea comuniunii spirituale intre Daruitorul – Dumnezeu si beneficiarul – om, pe de o parte, si realizarea comuniunii intre generatiile trecute, prezente si viitoare, pe de alta parte, ci natura inconjuratoare a devenit doar obiect de expoatare pentru profit imediat. De aceea trebuie sa veghem ca dezvoltarea rurala economica sa fie si una ecologica, si una cultural – spirituala si integrala, valorificand, din intelepciunea generatiilor trecute si din experienta altor tari, tot ceea ce este profund uman, armonios si sanatos pentru noi si pentru generatiile viitoare.

Ca atare, agricultura nu trebuie redusa la industria agrara, la bogatia materiala, ci trebuie avuta in vedere si bogatia culturala si spirituala sau calitatea relatiilor oamenilor cu natura si calitatea relatiilor interumane in perzent si pentru viitor. Practic, pentru prezent si viitor trebuie incurajata nu numai dezvoltarea asociatiilor agricole pentru productie mare (hrana intregii comunitati, export), ci si dezvoltarea fermelor agricole de familie, unde se cultiva in mod deosebit relatia familie-pamant si relatii interumane care valorifica experienta traditiei si a culturii locale, regionale si nationale.

Daruim semenilor ceea ce am primit de la Dumnezeu Creatorul ca dar-natura, dar si ceea ce am primit ca intelepciune practica si frumusete a vietii umane de la generatiile trecute (traditia), adaugand insa la toate acestea munca si inteligenta noastra creatoare, daca ele ajuta la sporirea calitatii vietii si a protectiei mediului. Ne bucuram ca in ultimii ani Politica Agrara Comunitara (P.A.C.) a U.E. se indreapta spre o dezvoltare rurala care nu se reduce la dimensiunea economica, ci include de asemenea, dimensiunile ecologica si culturala. Totusi, pe langa aceasta orientare a unei dezvoltari rurale integrale si armonioase avem nevoie de cunostinte practice pentru realizarea si implementarea proiectelor de dezvoltare rurala, pentru planificare, finantare si controlul implementarii proiectelor si programelor.

In acest sens, suntem bucurosi si totodata recunoscatori tuturor celor care ne ajuta pe noi, romanii, sa realizam o dezvoltare rurala integrala si armonioasa, viabila si durabila, deodata materiala si spirituala, in sensul aratat mai sus. Astazi, 11 februarie 2005, avem onoarea si bucuria ca aici, la Centrul eparhial Iasi, sa binecuvantam lansarea Programului de Dezvoltare a Finantarii Rurale pentru Judetul Iasi, in prezenta reprezentantilor Agentiei S.U.A. pentru Dezvoltare Internationala (USAID), precum si in prezenta oficialitati din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucuresti. Acest program, sustinut si de Deparatamentul pentru Agricultura al S.U.A. (USDA) si Universitatea Statului Iowa – Centrul pentru Finantare Agricola Internationala, este o incurajare pentru Regiunea de Dezvoltare N-E intrucat dezvolta oportunitati pentru creditarea proiectelor de dezvoltare rurala.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei este interesata de acest Program, pentru ca majoritatea parohiilor si manastirilor ei se afla in mediul rural, iar problemele pastorale sunt foarte adesea legate de problemele economice si sociale, de conditiile de viata precare ale oamenilor de la sate. Ca atare, binecuvantarea Bisericii pentru acest Program trebuie sa se traduca si in conlucrarea Bisericii cu toti factorii de conducere din regiune, dar si cu institutii si agentii competente in domeniul dezvoltarii rurale din alte tari care ne pot ajuta sa integram ceea ce este pozitiv din experienta si priceperea practica a altor popoare.

Rugam pe Dumnezeu sa binecuvanteze realizarea acestui Program nou cu speranta ca el va aduce roade, satisfactie si bucurie, tuturor celor care depun eforturi pentru o dezvoltare rurala benefica. Multumim tuturor celor prezenti pentru participare, pentru atentia acordata acestor cuvinte si pentru interesul aratat fata de Programul lansat acum la Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente