Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la inceputul anului bisericesc

La 1 septembrie incepem anul bisericesc, respectiv ciclul bisericesc al sarbatorilor si perioadelor de post din Biserica Ortodoxa. Aflam din Sinaxarul lunii septembrie ca aceasta zi mai poarta si numele de sarbatoarea Indictului, dupa obiceiul roman de a numara succesiunea zilelor anului incepand cu 1 septembrie. Si tot in aceasta zi ne amintim intrarea Domnului nostru Iisus Hristos in sinagoga din Nazaret (Luca 4, 16 – 30). Luand Scriptura, a citit din cartea proorocului Isaia: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru ca M-a uns sa binevestesc saracilor; M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati, si sa vestesc anul placut Domnului” (Luca 4, 18 – 19), informeaza romarc.org. Inchizand cartea, Hristos talcuieste celor prezenti versetele auzite: „Astazi s-a implinit Scriptura aceasta in urechile voastre” (Luca 4, 21). Versetele de la Isaia erau binecunoscute de evrei ca referindu-se la Mesia, Cel ce va aduce eliberare robilor, vedere orbilor, slobozire celor asupriti. Iar Hristos le spune clar inchinatorilor din sinagoga din Nazaret ca aceste cuvinte s-au implinit. Iar daca la inceput „toti Il incuviintau si se mirau de cuvintele harului care ieseau din gura Lui”, la sfarsitul predicii „s-au umplut de manie si, sculandu-se, L-au scos afara din cetate.” Aceasta pentru ca nu puteau sa accepte ca fiul lui Iosif, al tamplarului, poate fi Mesia cel vestit de profeti.

Mantuitorul se descopera clar, chiar de la inceputul activitatii Sale, ca Mesia. Si anunta „anul placut Domnului”. La fiecare inceput de an bisericesc ne amintim aceste cuvinte si misiunea noastra in anul pe care il incepem. Aceea de a asculta cuvantul Scripturii, de a-l primi si de a-l intelege. In cuvant se descopera Dumnezeu insusi. De aceea, trebuie sa primim cuvantul. La fel au facut si evreii din sinagoga. Mai apoi trebuie sa ne straduim sa il intelegem, bine stiind ca insusi cuvantul lucreaza in noi si ne aduce la intelegere. Noi trebuie sa ne lasam patrunsi de cuvant si sa nu-i opunem logica noastra omeneasca, asa cum au facut evreii din sinagoga. Cum poate fiul tamplarului sa se pretinda Mesia? Si din ascultatori ai cuvantului au devenit prigonitori ai celui care vestea cuvantul. Si astfel si-au adunat osanda.

Sa nu fie cu noi asa. Ci sa lasam cuvantul sa lucreze schimbarea noastra, sa lasam duhul liber si sa nu-l acoperim cu litera legii. Tot anul bisericesc este o succesiune de sarbatori care ne prezinta cuvantul lui Dumnezeu. Si la fiecare sarbatoare cuvantul se adreseaza noua personal. Fiecaruia in parte, Dumnezeu ne descopera voia Sa. Pentru intreaga noastra viata, dar si pentru fiecare moment al ei. Dumnezeu are un cuvant pentru orice clipa a vietii noastre. Se cuvine sa-l ascultam, sa-l primim, sa-l intelegem.

Sa il rugam pe Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze acest inceput de an bisericesc. Sa ne daruiasca pacea Sa, sa ne aduca spor in familii si in parohii, sa ne ocroteasca de toata lucrarea celui potrivnic. Si sa ne arate pe toti vrednici implinitori ai cuvantului Sau.

† Nicolae,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada

Comentarii Facebook


Știri recente