Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea la sarbatoarea Sf. Cuvioasei Parascheva

In fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste pe Cuvioasa Maica Parascheva. In chip deosebit ea este cinstita in Moldova, intrucat de 350 de ani moastele ei se gasesc la Iasi. Este cunoscuta in popor si sub numele de “Sfanta Vineri” sau “Vinerea Mare”.

Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea. Crescuta intr-o familie crestina, in satul Epivat, Tracia, in apropiere de Constantinopol, se spune ca la 10 ani a auzit intr-o biserica indemnul Mantuitorului: ‘Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie’ (Marcu 8, 34). Si a inceput sa se lepede de sine impartind cele ce avea saracilor. Mai apoi a luat calea retragerii din lume, indreptandu-se mai intai spre Constantinopol, apoi spre o manastire din Pont, iar apoi spre pustiul Iordanului, in Tara Sfanta. Mitropolitul Varlaam al Moldovei, in ‘Cazania’ sa, tiparita la Iasi in 1643, spune ca acum nu mai avea grija “nici de vesminte si de asternuturi, nici de mancari si de mese, nici de casa sau slujnice, ci numai de curatia sufletului si de raspuns judetului ce va sa fie”, informeaza romarch.org.

Pe la 25 de ani, in vis, un inger i-a descoperit chemarea dumnezeiasca de a se intoarce in tinutul ei pentru a-si da obstescul sfarsit. Si, conform viziunii, se intoarce in satul Epivat si trece din aceasta viata nestiuta de nimeni. Dar, Dumnezeu randuieste sa o preaslaveasca si, in chip minunat, trupul ei neputrezit si binemirositor este descoperit si asezat cu cinste in Biserica ‘Sf. Apostoli’ din Epivat.

Sfintele ei moaste au ramas vrea doua sute de ani in Epivat, iar apoi au fost mutate mai intai la Tarnovo, capitala imperiului romano-bulgar, apoi la Belgrad, Constantinopol, pentru a ajunge in cele din urma, in 1641, in timpul domnitorului Vasile Lupu, la Iasi. Si de atunci, Sf. Parascheva ocroteste Moldova si aduce alinare celor ce se pleaca si saruta cu credinta sfintele ei moaste.

Viata Cuvioasei Parascheva pare a nu descoperi nimic senzational. Si, totusi, sfintele ei moaste dovedesc ca a fost o sfanta. Adica a trait o viata daruita lui Dumnezeu, a renuntat la lumea aceasta pamanteasca pentru a o dobandi pe cea cereasca. A trait nestiuta de oameni, dar stiuta de Dumnezeu, a petrecut putin pe acest pamant, dar a dobandit vesnicia celor ce sunt aproape de Dumnezeu. A ascultat indemnul Mantuitorului de a-i urma si a dovedit prin viata ei ca cine isi pune sufletul pentru Hristos si pentru Evanghelie, acela il va scapa, il va mantui (Marcu 8, 35).

Se cuvine sa o cinstim pe Cuvioasa Parascheva reflectand atent la ceea ce dorim sa facem cu viata noastra. Si sa intelegem si sa dorim calea de urmat pentru a ne salva si noi sufletele.

† Nicolae,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada

Comentarii Facebook


Știri recente