Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Ziua de 15 august este dedicata cinstirii Adormirii Maicii Domnului, ridicarii ei cu trupul la ceruri. Acest praznic este numit popular Sf. Marie Mare, spre deosebire de praznicul Nasterii Maicii Domnului din 8 septembrie, numit Sf. Marie Mica. Acest praznic slavit este un prilej binecuvantat sa reflectam asupra misiunii Maicii Domnului catre neamul omenesc, informeaza romarch.org.

Chemarea Maicii Domnului la Buna Vestire de a fi Maica a Imparatului Cerurilor ne descopera un dialog la care Sf. Maria participa activ. Arhanghelul Gavriil ii descopera o taina cu totul de nepatruns pentru mintea umana, anume ca ea, o fecioara, va naste prunc. Dialogul dintre solul ceresc si o fiinta umana descopera dintru inceput puritatea, nevinovatia, alegerea speciala a acestei fiinte. Caci, cine oare poate dialoga cu ingerii cei fara de trup si pururea slujitori ai Domnului? Numai cei care li se aseamana intru puritate si slujire. Salutul Arhanghelului o arata pe Sf. Maria avand aceste calitati deplin, fiind „plina de har”. Si, numai in aceasta stare poate primi vestea ca „Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Prea Inalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul ce se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1, 35). Si va raspunde in numele intregii umanitati: „Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul Tau” (Luca 1, 38). Se va oferi cu toata fiinta lucrarii lui Dumnezeu primind, prin credinta, ceea ce ratiunea nu putea cuprinde.

Acest episod este un model pentru fiecare dintre noi care dorim sa ne apropiem si sa dialogam cu ingerii. Trebuie sa dobandim mai intai puritatea si nevinovatia Sf. Maria. Trebuie apoi sa ne daruim slujirii lui Dumnezeu, intocmai ca ingerii. Iar, descoperirii lui Dumnezeu prin trimisii Sai se cuvine sa raspundem cu credinta ca cele descoperite se vor implini: „Caci la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta” (Luca 1, 37). Dialogul se implineste prin cuvantul lui Dumnezeu catre noi. Iar acest cuvant, de multe ori, nu este cel pe care il asteptam, nu este cel pentru care ne rugam. Este cu totul altul, este surprinzator, este dincolo de pricepere. Dar, pentru ca vine de la Dumnezeu trebuie sa-l primim si sa-l implinim. Si Dumnezeu va randui cele spre trebuinta.

La acest praznic slavit, as dori sa urez tuturor credincioaselor si credinciosilor din parohiile noastre care poarta numele Maicii Domnului, Maria, Marian sau Marin, multe impliniri, cu pace si bucurii pentru intreaga familie. Sf. Fecioara Maria sa ne calauzeasca pe toti si sa ne arate vrednici de a ne afla si noi in dialog cu trimisii Tatalui ceresc.

Nicolae,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada

Comentarii Facebook


Știri recente