Cuvantul domnului Adrian Lemeni la deschiderea cursurilor pentru muzeografii din manastiri

In urma cu un an, Secretariatul de Stat pentru Culte a demarat un program special destinat pregatirii profesionale si atestarii ca muzeografi, cu abilitati de conservator de muzeu, pentru personalul care are in grija patrimoniul artistic si istoric eclezial, in special a valorilor aflate in muzeele si colectiile apartinand cultelor religioase. Este primul program de o asemenea anvergura, care vizeaza inventarierea, gestionarea si valorificarea muzeistica a imensului patrimoniu religios din Romania. In acest sens, Secretariatul de Stat pentru Culte a incheiat un parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si cu Centrul de Pregatire Profesionala a Personalului din Cultura.

Pentru noi este important, pentru ca Secretariatul de Stat pentru Culte a avut si are in vedere formarea unor persoane competente care sa poata da marturie despre ceea ce inseamna patrimoniul cultural religios, o marturie esentiala a valorilor spirituale ale Romaniei.

Dar, dincolo de exigentele profesionale ale pregatirii si de onestitatea pe care trebuie sa le acordam in ceea ce inseamna aceasta pregatire profesionala, ne-am gandit ca este important si pentru dumneavoastra, care vietuiti in manastiri, sa aveti acest atestat profesional, pentru ca sunteti cei mai in masura si aveti capacitatea sa dati marturie de ceea ce inseamna acest patrimoniu.

De aceea, dincolo de pregatirea teoretica si practica de muzeografi, care este foarte importanta, trebuie sa fim onesti ca sa respectam exigentele acestei pregatiri, mai ales ca un vietuitor de manastire poate da marturie si viata intr-un alt fel, intr-o maniera proprie, acestor valori consacrate ale patrimoniului sacru. Si, cu siguranta, Romania detine un patrimoniu cultural si spiritual de care poate sa dea marturie in fata Europei si a intregii lumi.

Din acest punct de vedere, mai ales in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand intr-un anumit context ne vom confrunta cu diferite traditii cultural-religioase si nu numai, este foarte importanta ca fara complexe sa putem da marturie de propria noastra identitate. Si cred ca Romania are mult de spus din acest punct de vedere.

Ar trebui sa depasim o anumita timiditate, sa nu fim timorati in fata provocarilor cu care ne vom confrunta si care ne vor astepta, sau sa vedem in aceste realitati viitoare doar o amenintare la propria noastra identitate nationala, culturala si spirituala.

Consider ca noi avem sansa si in acelasi timp responsabilitatea de a da marturie de propria noastra identitate. Si aceasta trebuie sa o facem fara complexe, intr-o maniera pozitiva si intr-o perspectiva cuprinzatoare, dar fara sa ramanem intimidati de complexitatea acestei realitati pe care o traim.

Si, repet, este nevoie de o perspectiva ecleziala, duhovniceasca, si dumneavoastra ca oameni angajati in viata Bisericii, cu siguranta stiti mult mai bine acest lucru si este esential ca din interiorul acestei vieti a Bisericii sa dati marturie de patrimoniul cultural si spiritual pe care il avem. Acest lucru trebuie aratat si demonstrat atat in fata strainatatii, cat si in fata fratilor nostri romani.

In momentul in care cineva viziteaza o manastire si are ocazia sa vada patrimoniul pe care il are, daca exista persoane care sa dea marturie elocventa si competenta de aceste valori, cu siguranta dumneavoastra sunteti cei care pot transmite si altceva dincolo de informatiile concrete, si anume puteti implementa vizitatorilor convingeri care pot determina la intelegerea semnificatiilor culturale si religioase, nu sa se raporteze ca la o suma de obiecte inerte, ci, dincolo de acest aspect, sa sesizeze viata intrupata si puterea dumnezeiasca incorporata in acest patrimoniu.

Spiritualitatea ortodoxa nu se intrupeaza doar intr-un mod concret de a fi, care poate fi concretizat in cotidian, in gesturile foarte concrete pe care le facem de zi cu zi, intr-o privire, intr-un gand, in tot ce determina existenta noastra imediata, ci aceasta traditie extraordinara se intrupeaza si in patrimoniu, fie ca este vorba de icoane sau de alte piese liturgice. In ele este intrupata aceasta putere dumnezeiasca si omeneasca a Fiului lui Dumnezeu. Si cand dumneavoastra vati da marturie si in aceasta perspectiva de realitatea cutremuratoare si totodata datatoare de bucurie, de nadejde si de certitudine, cu siguranta responsabilitatea, raspunderea si misiunea pe care o aveti nu se va reduce la transmiterea numai a unor informatii tehnice.

Din interiorul vietii Bisericii, a comunitatii monahale in care sunteti angajati, sa dati marturie si de aceasta bucurie si de aceasta cuprinzatoare putere de existenta in traditia Bisericii.

Ma bucur de faptul plin de semnificatie ca dumneavoastra veti fi prima promotie de viitori muzeografi din cadrul Bisericii si va doresc succes la examenele in fata carora va aflati.

Bunul Dumnezeu sa va dea putere si sanatate.

Dr. Adrian Lemeni,

Secretar de Stat pentru Culte

Comentarii Facebook


Știri recente