Cuvântul de învățătură la Slujba de Priveghere a fost rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a participat în această seară la Slujba de Priveghere oficiată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sfintele slujbe ca fiind expresia cea mai înaltă a culturii umane: „Îmi amintesc și vă reamintesc și frățiilor voastre un cuvânt foarte profund și adevărat al unui teolog și filozof grec, Christos Yannaras care spune că slujbele noastre ortodoxe, în frunte cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sunt expresia cea mai înaltă a culturii umane, a ceea ce omul a putut crea pentru a-și cultiva sufletul. Orice cultură trebuie să cultive sufletul omului. Nici o cultură în lumea aceasta nu cultivă sufletul, așa cum îl cultivă sfintele slujbe, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în deosebi. Când suntem în Biserică, când suntem la o astfel de slujbă, nu mai suntem pe pământ, ci trăim în cer”.

„Pe lângă rugăciune, experiența Bisericii ne spune că asceza, nevoința, postul, metaniile, angajarea, deci, a trupului în rugăciune ajută tot atât de mult ca inima noastră să se transforme și să facem cu adevărat experiența unității lăuntrice, a păcii, a armoniei dintre toate puterile noastre sufletești și, totodată, a unității cu toți oamenii, căci atunci îi vom simți pe toți oamenii în inima noastră. Astfel, vom avea față de tot omul compasiune, așa cum spune Isaac Sirul: ‘Semnul sfințeniei este inima compătimitoare’.”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Serafim.

Comentarii Facebook


Știri recente