Cuvant IPS Daniel privind activitatile Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2004

Bucuria roadelor si preocuparea pentru neimpliniri* – activitatea Arhiepiscopiei Iasilor pe anul 2004 –

†Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Multumim lui Dumnezeu pentru activitatea desfasurata in anul 2004 pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor si-L rugam sa ne ajute si in anul acesta 2005 in care am intrat. Multumim mai ales pentru bucuria adusa de serbarea anului omagial Stefan cel Mare si Sfant – 500, care a fost marcat si de un alt sfant eveniment: aducerea la Iasi, de hramul Sf. Cuv. Parascheva, a unui fragment din lemnul Sfintei Cruci, prin bunavointa I.P.S. Mitropolit Panteleimon de Veria (Grecia). Sute de mii de credinciosi au venit la Iasi pentru a primi putere si bucurie din lumina Sfintei si de viata facatoarei Cruci. Activitatea din eparhie a fost indreptata in trei directii: 1. pastoral – liturgica 2. cultural – misionara 3. social – caritativa Aceste trei directii corespund unor cerinte majore: 1) apararea, intarirea si promovarea credintei ortodoxe in fata fenomenului sectar; 2) intensificarea misionara a vestirii Evangheliei lui Hristos intr-o lume din ce in ce mai secularizata si mai pluralista din punct de vedere religios, cultural si politic;

I. Din punct de vedere pastoral – liturgic in anul 2004 au fost infiintate 12 parohii noi si au fost hirotoniti 45 de preoti care au fost trimisi in parohiile vacante. Astfel, in eparhia Iasilor se afla 1182 de parohii, dar unele dintre ele (306) sunt inca vacante, mai ales la sate. Pentru a intensifica activitatea spirituala si liturgica a manastirilor s-a creat un post de exarh cultural alaturi de cel administrativ si de cei doi exarhi de zona deja existenti. In anul 2004 existau in eparhia Iasilor 110 unitati monahale: 57 de manastiri si 53 de schituri cu un total de 2047 vietuitori (967 monahi si 1080 monahii). Se constata insa o anumita scadere a numarului candidatilor la calugarie, mai ales pentru ca multi tineri pleaca in strainatate. Cat priveste lucrarile de constructie si reconstructie a locasurilor de cult, in anul 2004, s-au aflat in constructie un numar de 220 de biserici (cel mai mare din 1990 pana in prezent), din care 41 in mediul urban si 179 in mediul rural. Lucrarile de reparatii, restaurare si consolidare a locasurilor de cult au cuprins un numar total de 63 de biserici. Pe de alta parte, 104 biserici se afla in lucrari de pictare sau repictare. Totusi, datorita crizei economice aceste lucrari merg incet. Ele au nevoie de sprijin financiar consistent si urgent.

II. Activitatile cultural – misionare au fost multiple si bogate. Institutul Cultural Misionar TRINITAS prin Editura, Tipografie si Radio a contribuit la o intensificare majora a acestor activitati. In mod deosebit se remarca extinderea ariei de emisie a postului de Radio TRINITAS de la 1 la 15 frecvente acoperind in viitorul apropiat jumatate din teritoriul Romaniei: arii extinse din Moldova, Muntenia , Transilvania, Maramures si Banat. Simpozioanele, conferintele si seminariile nationale si internationale crestine care s-au desfaturat mai ales prin grija Centrului Cultural Pastoral Sf. Daniil Sihastru –Durau, a Institutului Ecumenic Sf. Nicolae din Iasi, a Institutului Cultural Misionar TRINITAS si a Sectorului „Biserica si Societatea” au tratat teme de o vie actualitate cultural – misionara. Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae – Iasi si cele 6 Seminarii Teologice Liceale (Iasi, Manastirea Neamt, Manastirea Agapia, Piatra Neamt, Botosani, Dorohoi) au desfasurat si ele activitati didactice si culturale cu rol misionar. In anul universitar 2003 – 2004 au fost inscrisi la Facultatea de Teologie 1015 studenti, dintre care 29 masteranzi si 24 doctoranzi. Au obtinut titlul de licenta 159 de absolventi, iar 4 doctoranzi au obtinut titlul de doctor. La seminarii au fost inscrisi 1432 elevi si au promovat 1380. Elevii merituosi si elevele merituoase au fost premiati (premiate) la diferite olimpiade nationale sau la cursuri organizate de catre Biserica.

III. Activitatile social – caritative au fost multiple. Ele au avut in centrul preocuparilor batranii, copii, bolnavii si saracii. Cantinele pentru saraci si unitatile medicale au ajutat mii de persoane, in special saraci si bolnavi. Au beneficiat de servicii medicale oferite de Dispensarul clinic Sf. Apostoli Petru si Pavel din Iasi, cu reducere sau gratuitate, 8 817 persoane, valoarea acestor servicii fiind de 936 536 000 lei. De servicii medicale caritabile oferite de Cabinetul Stomatologic Sf Pantelimon din Iasi au beneficiat 245 de pacienti, valoarea acestor servicii diind de 173 083 000 lei. Cabinetul Stomatologic Sf Pantelimon din Dorohoi a oferit servicii caritabile pentru 258 de persoane (valoarea fiind de 52 600 000 lei). Cabinetul medical Sf Cosma si Damian – Manastirea Agapia a oferit servicii medicale gratuite in valoare de 953 845 000 lei pentru 1642 persoane. Valoarea totala a activitatii caritabile a Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2004 a fost de 2 258 391 000 lei, numarul beneficiarilor fiind de 10 215 persoane. Desigur, sunt inca multe de facut, deoarece este inca multa suferinta, saracie si singuratate in randul populatiei din aceasta zona. Multumim tuturor celor care au contribuit direct la buna desfasurare a acestor activitati ale Arhiepiscopiei Iasilor, fie la Centrul eparhial, fie in teritoriu. De asemenea, multumim institutiilor de Stat centrale (ministere) si locale (consilii judetene si primarii), care ne-au ajutat, precum si tuturor sponsorilor si binefacatorilor care iubesc Biserica si o ajuta pentru ca ea sa poata ajuta pe cei multi. Rugam pe Hristos – Domnul, Capul Bisericii, sa daruiasca sanatate si pace, ajutor si bucurie tuturor celor care lucreaza cu dragoste si daruire spre slava Preasfintei Treimi si spre binele semenilor nostri.

Comentarii Facebook


Știri recente