Cuvânt al Patriarhului României despre minunea „Înmulțirii pâinilor”

La Sfânta Liturghie s-a citit pericopa evanghelică ce relatează minunea Mântuitorului Hristos cunoscută ca ‘Înmulțirea pâinilor’. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit în cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, din Reședința patriarhală, despre grija față de darurile primite de la Dumnezeu.

Minunea ‘Înmulțirii pâinilor’, consemnată de Evanghelistul Matei la capitolul 14, arată că Mântuitorul Hristos din cinci pâini și doi pești a îndestulat o mulțime flămândă de oameni, 5.000 de bărbați în afară de femei și copii. După ce s-a săturat mulțimea, s-au adunat fărâmiturile în 12 coșuri pline. ‘Cele 12 coșuri de fărâmituri arată că hrana a fost îndestulătoare, dar că nu au rămas aruncate pe jos fărâmituri, ci cu grijă au fost adunate ca să fie folosite, și nu au fost aruncate cu dispreț. Prin a-ceasta vedem că ceea ce se binecuvântează se păstrează, nu se aruncă. Chiar dacă s-ar fi dat a-ceste fărâmituri păsărilor sau folosite în alt fel, ele nu trebuiau uitate pe câmp și nici disprețuite sau călcate în picioare. Această grijă față de ce rămâne din darul binecuvântat ne arată cum trebuie să ne comportăm față de darurile primite de la Dumnezeu atunci când ele prisosesc, când rămâne ceva în plus’, a spus Patriarhul României potrivit Ziarul Lumina. Preafericirea Sa a arătat că Dumnezeu își revarsă darurile din belșug asupra oamenilor, dar noi trebuie să le folosim cu chibzuință și dragoste, nu risipindu-le, ci înmulțindu-le și hrănind din ele și pe cei lipsiți. ‘Darurile pe care le-am primit se vor mai dărui nouă de către Dumnezeu dacă noi le primim cu bucurie, cu recunoștință, cu sfială și sfințenie. Dacă risipim darurile primite, dacă aruncăm ceea ce prisoseș-te, nu putem să mai cerem alte daruri pentru că nu mai avem vrednicia și demnitatea de a mai cere atunci când risipim’, a explicat Preafericirea Sa. Cele cinci pâini și doi pești pe care Mântuitorul Hristos le-a folosit pentru a hrăni mulțimea, deși sunt daruri ale pământului, trimit mai mult spre hrana cerească și spre darurile cerești ale lui Dumnezeu. Acest lucru este arătat de faptul că mulțimea, înainte de această masă, a ascultat cuvintele Domnului și apoi au primit să mănânce. Faptul că Mântuitorul mulțumește și binecuvântează pâinile și peștii înainte de a le înmulți trimite la Sfânta Euharistie prin care credincioșii se împărtășesc cu Hristos întreg, deși este împărțit prin chipul pâinii și vinului pe care fiecare le mănâncă în parte.

Începutul Postului Sfintei Marii

Preafericirea Sa a arătat că rugăciunile și evlavia credincioșilor se îndreaptă în mod special către Maica Domnului în această perioadă, pentru că miercuri, 1 august, este rânduit începutul Postului Sfintei Marii sau al Adormirii Maicii Domnului. ‘În mod deosebit ne rugăm Maicii Domnului, pentru că ea are ini-mă de mamă, este milostivă, este icoana Bisericii rugătoare și icoana Bisericii care știe ce lip-sește în fiecare familie, după cum s-a văzut la nunta din Cana Galileii. Începând cu miercurea viitoare începe Postul Sfintei Marii, care ține două săptămâni, și în această perioadă de post noi înmulțim rugăciunile către Maica Domnu-lui, înmulțim cântările de laudă aduse ei și înmulțim cererile de ajutor la ea ca să fim mai buni și milostivi și ca să ne ajute să împlinim în viața noastră poruncile Mântuitorului Iisus Hristos’, a spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente