Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) respectă tradiția spirituală a statelor europene

Oficiul juridic al Patriarhiei Române, ne informează:

Patriarhia Română salută hotărârea din 18 martie 2011 a Marii Camere a CEDO prin care a fost admis, cu 15 voturi contra 2, recursul Italiei în binecunoscuta cauză Lautsi contra Italia privind prezența însemnelor religioase în școlile publice. Această hotărâre respectă tradiția unei comunități majoritare care dorește menținerea crucifixelor în spațiul de învățământ, în pofida protestelor subiective ale unor indivizi, întrucât problema ambientului școlar ține de aprecierea sau voința fiecărui stat european în parte, iar simpla prezență (pasivă) a unui simbol religios într-un spațiu public nu constituie o îndoctrinare.

Așadar, prin această hotărâre a CEDO se recunoaște că tradiția religioasă și culturală a majorității unui popor nu este impusă persoanelor de altă tradiție, credință sau convingere prin simpla prezență în spațiul public a însemnelor religioase acceptate de majoritatea populației unui stat, ci reprezintă mărturia spiritualității și identității comunității majoritare.

Prin analogie sau în mod indirect, această hotărâre a CEDO arată caracterul nefondat și injust al atacurilor împotriva prezenței icoanelor în școlile publice din România, precum și împotriva orei de religie care este propusă elevilor prin programa școlară, dar nu impusă acestora.

În concluzie, hotărârea definitivă a CEDO din 18 martie 2011 confirmă justețea atitudinii Patriarhiei Române, care a sprijinit încă din anul 2009 demersurile Italiei la CEDO. Atunci Patriarhia Română aprecia că o eventuală eliminare a simbolurilor religioase creștine din școlile publice constituie un atentat la adresa identității religios-culturale a poporului italian și, implicit, a majorității cetățenilor europeni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…