Cursuri speciale pentru formarea duhovnicilor

Dupa cum ne informeaza www.catholica.ro marti, 31 mai, in Saloanele Hotelului Diana din Bistrita a avut loc al patrulea Seminar Ortodox de Medicina si Teologie cu tema Familia, nasterea, tehnologii medicale de reproducere asistata, in organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului impreuna cu Spitalul Judetean Bistrita Nasaud. La acest seminar, informeaza astazi Romania libera, IPS Bartolomeu Anania a criticat invatamantul teologic romanesc, care formeaza preoti, dar nu si duhovnici pregatiti pentru vindecarea prin spovedanie a sufletelor bolnave.

Pentru remedierea acestei carente, IPS Bartolomeu propune deschiderea unor cursuri de vara pentru formarea viitorilor duhovnici. La aceste cursuri, care vor dura cinci zile, nu se vor tine lectii, ci dialoguri ale preotilor cu marii duhovnici recunoscuti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Am luat aceasta decizie fiindca majoritatea preotilor sunt niste medici care merg sa vindece bolnavi, fara sa fi facut vreo facultate sau macar niste cursuri, nici ore de laborator, nici ore de disectie, fara sa fi facut vreunul injectie sau sa fi pus un diagnostic. Duhovnicia in sine este o arta, asa cum medicina este o arta.

In viziunea Arhiepiscopului Clujului, cel care vine la spovedanie este ca un bolnav care are niste rani pe suflet, mai mari sau mai mici. Merge la un doctor si vrea un leac, nu simpla rugaciune de iertare. Spovedania nu trebuie sa fie magica, trebuie sa fie un leac.

Comentarii Facebook


Știri recente