Cursuri postuniversitare la Facultatea de Teologie din București

Peste 50 de profesori, teologi și studenți din București au participat astăzi, 23 martie, la deschiderea cursurilor postuniversitare „Știință, Filozofie și Teologie”. Cursurile sunt organizate de Centrul de Dialog dintre Știință, Filozofie și Teologie din cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală și au ca scop aprofundarea filozofiei și a materiilor fixe din perspectivă ortodoxă, informează Radio TRINITAS.

„Proiectul internațional, axat pe componenta educațională în domeniul relației dintre Teologie, Filozofie și Știință, din perspectivă ortodoxă, este structurat pe trei componente mari. O primă componentă se referă la cursul postuniversitar de lungă durată. A doua componentă se referă la un curs de scurtă durată cu mai multe serii, unde într-o formă concentrată vor fi prezentate temele din cadrul cursului de lungă durată. De asemenea, a treia componentă se referă la școlile de vară, unde încercăm să dezvoltăm dimensiunea de cercetare a unor teme specifice focalizate în domeniul relației dintre Teologie, Filozofie și Știință”, a spus Adrian Lemeni, președintele Centrului de Dialog dintre Știință, Filozofie și Teologie din cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală.

La Seminarul Teologic Ortodox din Capitală a avut loc astăzi primul curs pentru cadrele didactice înscrise în prima serie.

„În cadrul cursului pe care l-am început astăzi și care se adresează în primul rând profesorilor din învățământul liceal în mod special, dar nu numai, nu este exclusiv, dar pentru profesori încercăm să abordăm teme de actualitate și care să răspundă unor așteptări și unor nevoi foarte concrete. Știm că în acest domeniu al interferenței în ceea ce înseamnă posibila întâlnire dintre perspectiva teologică, filosofică și științifică există subiecte de maximă actualitate care necesită pe undeva o explicitare din perspectivă eclesială și încercăm aceste lucruri în cadrul acestui curs. Ne bucurăm că ne regăsim într-o perspectivă comună și anume, această perspectivă eclesială care este insuficient dezvoltată în domeniul internațional în context internațional”, a mai precizat domnul Adrian Lemeni, după cum ne informează TRINITAS TV.

Relația dintre Teologie, Filosofie și Știință impune un dialog onest.

„Este un domeniu care prezintă și multiple riscuri și tocmai de aceea este nevoie pentru dezvoltarea unei conștiințe a unui dialog onest în care să evităm deopotrivă atitudinile unilaterale și reducționiste. Pe de o parte o atitudine în care este prezentată o separare radicală a perspectivelor, a domeniilor, iar pe de altă parte o altă atitudine care încearcă o acomodare forțată a perspectivelor ajungându-se astfel la o posibilă confuzie la sincretisme și la alte situații care distorsionează pe undeva relația onestă dintre teologie, filozofie și știință”, a mai arătat domnul Lemeni.

Durata acestui proiect internațional este de 2 ani.

Comentarii Facebook


Știri recente