Cursuri pentru preoți, în Mitropolia Clujului

În Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului Clujului au debutat astăzi, 27 iunie, cursurile pastorale și de îndrumări misionare, destinate preoților. Acestea se vor desfășura timp de două săptămâni, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială a avut loc dimineață, în capela Facultății, unde a fost oficiată o slujbă de Te-Deum, la care a asistat și Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. În cuvântul adresat după săvârșirea slujbei, Înaltpreasfinția Sa a arătat utilitatea acestor întâlniri: „Privite așa superficial, cursurile de îndrumare misionară s-ar părea că sunt o povară în plus, dar dacă vom analiza mai profund și mai serios vom vedea că sunt o șansă. Aceleași învățături lăsate de Domnul Hristos, transmise de Apostoli și amănunțit meditate de Sfinții Părinți, sunt valabile și astăzi. Hristos este același ieri și azi și-n veci, zice Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei. Totuși, condițiile în care noi ne desfășurăm misiunea sunt altele și atunci rostul acesta îl au cursurile de îndrumare misionară, ca din când în când să ne împrospătăm cunoștințele „.

Cursurile, la care participă în jur de 50 de preoți, cuprind atât prelegeri cât și seminarii, la principalele discipline ale specializării Teologie Pastorală. Acestea sunt susținute de către profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj: „În timpul celor două săptămâni preoții vor participa în fiecare dimineață la Sfânta Liturghie, după care vor începe cursurile propriu-zise. Fiecare dintre profesorii Facultății le vor preda anumite cursuri și unele lecții sau proiecte de lecții deoarece mulți dintre ei predau religie în parohiile în care își desfășoară misiunea și lucrarea pastorală. La sfârșitul fiecărei zile cursul se încheie cu Slujba Vecerniei, care se va ține în capela Seminarului”, a precizat părintele lect. univ. dr. Gheorghe Șanta, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul celor două săptămâni, preoții vor susține examenele de definitivat și grad în preoție.

Comentarii Facebook


Știri recente