Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

În perioada 1-17 septembrie se vor desfășura cursurile pentru obținerea definitivatului, gradului II și I în preoție. Sesiunile de formare vor avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală, informează TRINITAS TV.

„Aceste cursuri sunt importante deoarece pe de o parte ele permit clericilor să echivaleze sau să urmeze să treacă la alte trepte de salarizare, de vechime atunci când dobândesc sau au vechime în preoție. Pe de altă parte ajută pe respectivii clerici să fie familiarizați cu subiectele de actualitate care preocupă atât teologia românească, cât și societatea și viața credincioșilor”, a spus Protos. Veniamin Goreanu, Consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Informații despre condiții participării la cursuri aflăm de la Părintele Alexandru Gherasim, Consilier la Sectorul Educațional și Activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Pentru obținerea definitivatului se înscriu preoții care au deja minimum doi ani vechime efectivă în cler. Pentru obținerea gradului II, după modelul gradelor didactice din învățământ, preoții se pot înscrie după 4 ani de la obținerea definitivatului. De asemenea, gradul I se obține după 4 ani de la obținerea gradului II”.

Dosarele vor fi depuse la Centrul eparhial până pe 1 august.

„Candidații trebuie să prezinte la dosar o adeverință din care să reiasă că au vechimea necesară pentru a putea urma aceste cursuri și un memoriu vizat de către părintele protopop care să certifice faptul că relatările din memoriu sunt într-adevăr activitățile pe care preoții le-au desfășurat la parohiile care activează”, a mai spus Protos. Veniamin Goreanu.

Pe 20 și 21 septembrie va avea loc susținerea examenului: „După terminarea acestor două săptămâni de cursuri intensive preoții vor da examene. Examenul la definitivat constă în două probe scrise și o probă orală. Pentru gradul II examenul constă doar în două probe scrise și nu mai e necesară o probă orală”, a mai adăugat Părintele Consilier Alexandru Gherasim.

La aceste cursuri vor participa preoți din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, recomandați de fiecare eparhie în parte.

Comentarii Facebook


Știri recente