Cursuri pentru obținerea gradelor pentru preoții din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași și la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași se organizează, de la începutul acestei săptămâni, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. La aceste cursuri participă preoții din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În perioada 17-29 octombrie, la Iași, se desfășoară cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Pe parcursul celor două săptămâni, cursanții vor avea un program liturgic intens, iar la final vor susține examene. În fiecare dimineață, un sobor de preoți cursanți oficiază Sfânta Liturghie și Vecernia în Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, vechea Catedrala mitropolitană din Iași. La finalul fiecărei slujbe un preot susține o cateheză. Cursurile sunt coordonate de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, și se derulează prin implicarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și a Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

‘De mai multe decenii, în fiecare an, se organizează de către centrele mitropolitane cursuri, cândva numite de orientare și perfecționare, pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Cursurile se derulează în colaborare cu facultățile de teologie pentru toți preoții din eparhiile de pe cuprinsul unei mitropolii. Aceste cursuri se organizează în Moldova, la Iași, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă pentru preoții din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Episcopia Hușilor’, a explicat pentru „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

16 teme dedicate catehezei și orei de religie

Cursul de definitivat este adresat absolvenților de Teologie (seminar teologic, respectiv facultate), la cel puțin doi ani și cel mult cinci de la absolvire. Gradul II se adresează preoților care au minimum șase ani de preoție și care au obținut definitivatul. Ultimul grad se organizează la zece ani de preoție, respectiv la patru ani de la dobândirea gradului II în preoție. ‘Gradul I este mai special pentru că nu sunt foarte mulți preoți care întrunesc condițiile. Pentru obținerea acestui grad trebuie pregătită o lucrare de grad I în preoție, similară cu cea de grad I didactic în învățământ. Înscrierile pentru aceste cursuri au avut loc, prin intermediul protopopiatelor, la centrele eparhiale de care preoții aparțin’, a adăugat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

‘Tematica pentru acest an este bogată și actuală, conținând 16 teme dedicate predicii și catehezei sau orei de religie. Alte teme importante abordează atitudinea Bisericii față de problemele sociale actuale, misiunea social-filantropică a Bisericii, mijloace pastorale în societatea actuală. Sunt teme mai vechi, dar care necesită o nouă abordare, pentru că societatea însăși este într-o permanentă mișcare. Temele propuse, hotărâte de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și transmise nouă în acest an, sunt foarte importante. Ele sunt prezentate de cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, dar sunt urmate și de seminarizare. Sunt unele lucruri pe care preoții, ca cei care au o anumită experiență, le cunosc sau le întâlnesc în activitatea pastoral-misionară concretă’, a precizat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

Comentarii Facebook


Știri recente