Cursuri pentru obținerea gradelor în preoție

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București a avut loc luni, 3 septembrie 2012, ldeschiderea oficială a cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. La aceste cursuri, susținute de profesori de teologie ai instituției de învățământ bucureștene, participă preoți și diaconi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Cursurile se vor încheia cu examene scrise și orale pe 19 și 20 septembrie, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Preoții și diaconii înscriși la cursurile de toamnă pentru obținerea gradelor profesionale în preoție au participat luni dimineață la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie care a fost săvârșită în Biserica ‘Sfântul Spiridon Nou’ – paraclis patriarhal și Catedrală mitropolitană, de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Din soborul de slujitori a făcut parte și părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba de Te Deum pentru început bun și binecuvântat al cursurilor preoțești.

‘Cursurile preoțești sunt ținute toamna în fiecare an și noi, cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, suntem bucuroase să întâlnim preoți cu un suflu nou, care participă cu entuziasm la aceste cursuri pentru a-și împrospăta cunoștințele teologice. Cursurile preoțești acoperă o gamă largă a disciplinelor teologice: doctrină, morală, legislație bisericească. Slujitorii altarelor vor avea ocazia să cunoască și anvergura misiunii Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât sunt înscriși la aceste cursuri preoți și diaconi din toate eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, această întâlnire constituie și un moment de schimb de experiență’, a spus părintele decan Ștefan Buchiu.

După deschiderea oficială, preoții au participat de la ora 12:00 la primul curs, intitulat ‘Probleme morale ale tinerilor de azi și soluțiile lor din perspectiva creștină’. După susținerea fiecărui curs urmează și o perioadă de seminarizare, unde se pot pune diferite întrebări despre tema prezentată sau se pot dezvolta aspecte noi.

‘Dacă la cursuri sunt prezentate teme mai speciale, cum ar fi dialogul dintre filosofie, teologie și știință, e bine că la seminar dorim ca acești cursanți să facă schimb de experiență, să adreseze profesorilor întrebări despre cunoștințele teoretice, dar și despre aspecte practice. Sigur, nu sunt suficiente cursurile pe care le predăm noi la facultate. Ele au o singură dimensiune, cea științifică sau academică. Dar stagiul de pregătire cuprinde și o a doua dimensiune, cea a ritualului liturgic. Preoții și diaconii vor participa în fiecare dimineață la Sfânta Liturghie, iar seara, la slujba Vecerniei. În cadrul slujbelor, preoții vor susține predici și cateheze’, a spus părintele decan. Cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție se vor încheia pe 19 și 20 septembrie cu examenele scrise și orale.

Comentarii Facebook


Știri recente