Cursuri pentru deprinderea limbajului semnelor, la Iași

Biroul de Asistență Socială și Medicală ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor a început luni, 5 martie, cursurile pentru deprinderea limbajului mimico-gestual. La curs s-au înscris 33 de persoane, studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și de la Facultatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași, profesori, preoți din parohiile protopopiatelor din județul Iași, angajați ai Centrului eparhial Iași și persoane hipoacuzice.

Ciclul de lecții se va derula, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în paraclisul parohiei ‘Sfântul Sava’ din Iași, de două ori pe săptămână, lunea de la ora 15:30 și joia de la ora 16:00, potrivit Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

‘Sper ca persoanele înscrise să învețe limbajul mimico-gestual la un nivel la care să poată înțelege o persoană cu deficiență de auz și vorbire, pentru a veni în sprijinul acesteia. Cei care s-au înscris la aceste cursuri provin din diferite medii. Ei au mărturisit că intră în contact cu persoane cu deficiențe de auz și vorbire. Astfel, și-au exprimat dorința de a comunica mai ușor cu ei, iar pentru viitor le va fi mai ușor să cunoască limbajul semnelor’, a spus pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu. Cursurile pentru deprinderea limbajului mimico-gestual, care se vor derula în perioada martie-mai 2012, au fost inițiate din dorința de a veni în întâmpinarea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. Astfel ei vor putea să interacționeze cu angajații din diferite domenii de activitate.

Sprijin pentru două cazuri sociale

Taxa pentru fiecare cursant este de la 30 de lei, banii urmând a fi direcționați spre două cazuri sociale, aflate în baza de date a Biroului de Asistență Socială și Medicală ‘Diaconia’. ‘Angajații Centrului eparhial Iași ne-au mărturisit că sunt motivați să participe la acest curs pentru a se înțelege mai bine cu beneficiarii de servicii sociale care au deficiențe de auz și vorbire, din cadrul Biroului de Asistență Socială și Medicală ‘Diaconia’ sau din cadrul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. O altă mulțumire pe care mi-o aduce acest curs este faptul că cei înscriși oferă o sumă de 30 de lei care va fi folosită pentru susținerea a două cazuri sociale. Acest lucru reprezintă o mulțumire sufletească atât pentru mine personal, cât și pentru participanții la curs’, a explicat pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu. Acesta a absolvit în anul 2005 Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfânta Muceniță Filofteia’ din Pitești, fiind întrumat de pr. prof. Onu Constantin. A practicat și învățat limbajul mimico-gestual alături de colegii cu deficiențe de auz și vorbire.

În prezent, prin intermediul Biroului de Asistență Socială și Medicală ‘Diaconia’, oferă asistență religioasă și juridică persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. ‘Oamenii care au deficiențe de auz și vorbire beneficiază și de asistență la Judecătoria Iași. Există procese pe rol care au fost întârziate din lipsa interpreților și care acum se pot derula în condiții normale’, a amintit pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu.

Comentarii Facebook


Știri recente