Cursuri pentru deprinderea limbajului mimico-gestual, la Iași

La Biroul de Asistență Socială și Medicală ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor de pe strada Costache Negri numărul 48 din Iași au început la 8 februarie 2012 înscrierile la cursurile pentru deprinderea limbajului mimico-gestual. Cursurile se adresează angajaților Centrului eparhial Iași care doresc să vină în întâmpinarea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire.

Angajații Centrului eparhial Iași se pot înscrie, până la sfârșitul lunii februarie, la cursuri pentru deprinderea limbajului mimico-gestual. Înscrierile celor care doresc să fie inițiați în acest limbaj se fac la Biroul de Asistență Socială și Medicală ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor. Predarea limbajului mimico-gestual va începe în luna martie a acestui an. Taxa pentru fiecare cursant este de la 30 de lei, banii urmând a fi direcționați spre un caz social. Această acțiune are la bază dorința de a veni în întâmpinarea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, astfel încât solicitările lor către diverse sectoare ale eparhiei să fie mult mai ușor rezolvate. ‘Dorim ca din acest an să-i inițiem în limbajul mimico-gestual pe angajații Centrului eparhial Iași care doresc acest lucru. Astăzi (n.r. ieri) i-am anunțat pe cei care lucrează în cadrul Casei ‘Diaconia’ că se pot înscrie la un curs de inițiere. Acest curs este o necesitate întrucât persoanele cu deficiențe de auz și vorbire vor putea să se adreseze și altor angajați ai Centrului eparhial Iași. Astfel, ei vor putea să beneficieze de serviciile sociale și medicale ale Arhiepiscopiei Iașilor. În același timp, e posibil ca unii dintre angajații Centrului eparhial Iași să cunoască și să interacționeze cu persoane care au deficiențe de auz și vorbire. Prin cunoașterea acestui limbaj se va putea interacționa cu ei’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu, preot pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Iași.

Modul de învățare a limbajului mimico-gestual la UMF Iași

Cursurile vor fi predate de pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu care derulează, pentru al treilea an consecutiv, un modul de învățare a limbajului mimico-gestual la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ‘Grigore T. Popa’ din Iași. Ideea predării acestor cursuri la UMF Iași a venit din dorința studenților de a derula o activitate extracurriculară, fiind inițiate de Asociația Studenților Mediciniști din Iași. ‘În primul an ne întâlneam cu o singură grupă o dată pe săptămână. În anii ce au urmat s-au arătat interesați în jur de 50 de studenți, fiind realizate două grupe. Acest modul de inițiere se desfășoară de la începutul anului universitar până la Crăciun, după care se reiau în primăvară. Este de apreciat efortul pe care îl face fiecare student, deși orarul este foarte încărcat. Cei mai mulți vin la aceste cursuri pentru că ne-au mărturisit că e posibil să le fie de folos în cariera lor. Este de apreciat faptul că în timpul facultății se gândesc că pot avea ca și pacienți o persoană cu deficiențe de auz și vorbire. Dorința lor de a învăța acest limbaj ne-a motivat și pe noi să organizăm acest curs și pentru angajații Centrului eparhial Iași’, a explicat pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu.

Comentarii Facebook


Știri recente