Cursuri de muzeograf desfășurate în Episcopia Severinului și Strehaiei

Luni, 4 iulie, în stațiunea Băile Herculane situată pe Valea Cernei, județul Caraș-Severin, va debuta a patra fază a cursurilor de perfecționare pentru participanții ce fac parte din grupul-țintă al programului de pregătire profesională pentru ocupația de muzeograf, în cadrul proiectului european „Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural național ” derulat de Episcopia Severinului și Strehaiei în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, după cum ne-a mărturisit Cătălin Cernătescu.

A doua serie de cursanți, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cele două eparhii, Episcopia Caransebeșului și Episcopia Severinului și Strehaiei, s-a prezentat în fața lectorilor Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru a-și însuși din cunoștințele și experiența acestora.

Angajați din grupul-țintă, preoți și personal neclerical, administrează 193 de monumente istorice de clasa A și B și un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesită o inventariere și clasare cât mai urgentă. Atât la nivel național, prin unitățile ierarhice, dar și local, s-au încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor și Reformei Administrative pentru evaluarea și protecția bunurilor culturale, pentru a cărei aplicabilitate erau însă necesare o inventariere, o clasare și o realizare a unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului internațional de identificare, având în vedere faptul că grupul-țintă activează într-o zonă de graniță unde comerțul ilicit este bine dezvoltat.

Participarea la cursul de formare profesională pentru ocupația de muzeograf nu este condiționată de administrarea în mod direct a unor bunuri de patrimoniu. Criteriile de selecție au fost determinate de capacitatea de comunicare și lucru în echipă, disponibilitatea de timp pentru participare la programul de formare, dar și de motivația prezentată de fiecare participant în parte, corelate cu nevoia de pregătire specifică.

Implicarea grupului-țintă se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshopuri, schimburi internaționale, iar apoi, la realizarea workshopurilor în calitate de co-formatori după obținerea competenței de formator, a muzeelor virtuale și a bazelor de date.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore și se desfășoară în localitatea Băile Herculane (modulul 1 și modulul 3) și în județele Mehedinți și Caraș-Severin (modulul 2), în perioada martie-octombrie 2011. Fiecare curs de formare se va desfășura pe grupe și va avea trei module, după cum urmează: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) – teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o sută douăzeci de ore) – teorie și pregătire practică; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) – recapitulare și examinare.

Proiectul susține dezvoltarea unui parteneriat în vederea valorificării și promovării bunurilor culturale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…