Cursuri de interpreți pentru persoanele cu deficiențe de auz la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești

Săptămâna trecută, în laboratorul mimico-gestual al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia” din Pitești a început un curs de interpreți pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Cursurile la care cei 20 de cursanți vor parcurge tematica însușirii cunoștințelor fundamentale ale comunicării vizuale specifică persoanelor cu deficiențe de auz, se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Calinic, Episcop al Argeșului și Muscelului, și fac parte dintr-un parteneriat între Universitatea din Pitești, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Școlar și Muzeul Județean, privind pregătirea unor cadre în vederea însușirii comunicării prin limbajul mimico-gestual.

Acest modul de pregătire va dura trei luni, având câte două cursuri pe săptămână, incluzând și o practică de specialitate în cadrul Filialei Teritoriale a Surzilor din Pitești. Această pregătire are ca scop acumularea competențelor necesare relaționării cadrelor din instituțiile pe care le reprezintă, în diverse aspecte ale activității profesionale, care implică o comunicare mimico-gestuală.

La finalul acestei perioade de pregătire se va elibera o adeverință de absolvire a acestor cursuri, urmând ca cei interesați, începând cu anul universitar 2009-2010, să se poată înscrie la un program de master cu specializare „Teologie – comunicare prin limbajul mimico-gestual”, cu finalitate în obținerea statutului de interpret în limbajul mimico-gestual.

„Este cu totul încântător felul cum instituțiile statului percep astăzi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române. În acest sens, iată un exemplu cum acestea doresc să devină beneficiarele unei inițiative pe care Episcopia Argeșului și Muscelului a avut-o din anul 1996 prin elaborarea de proiecte sociale și comunicaționale pentru persoanele care nu aud și nu comunică prin voce. Interesul major pe care societatea civilă îl arată față de promovarea șanselor egale pentru toți cetățenii, de asemenea apariția Legii de recunoaștere a limbajului mimico-gestual, nr. 448/2006, ne-au determinat ca pe lângă aceste cursuri de inițiere să facem demersurile necesare, pentru un plan de învățământ specific, în vederea autorizării ca interpreți în limbajul mimico-gestual a tuturor celor interesați, în urma absolvirii cursurilor de masterat care vor începe din anul universitar 2009-2010, la Facultatea din Pitești”, ne-a declarat Părintele conf. dr. Constantin Onu, Consilier eparhial al Episcopiei Argeșului și Mușcelului.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…