Cursuri de instruire pentru valorificarea și conservarea obiectelor și lăcașurilor de cult pentru preoții din Protopopiatul Alba Iulia

Preoții din Protopopiatul Alba Iulia participă de astăzi, 21 septembrie, la cursurile de instruire pentru valorificarea și conservarea obiectelor și lăcașurilor de cult. Până mâine, preoții din Protopopiatul Alba Iulia vor învăța să conserve arhivele parohiale și să se documenteze în vederea redactării de monografii.

Lucrările au fost deschise astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

„Este evident că monumentele care au rămas mereu în viața spirituală a românilor dăinuie, iar cele care au fost pur și simplu muzee nu prea mai dăinuie. Bisericile și Mănăstirile sunt cercetate de oameni, iar alte clădiri cu o anumită valoare, dacă nu au avut o întrebuințare spirituală nu au mai rezistat”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, după cum ne informează TRINITAS TV.

În cadrul cursurilor vor mai fi abordate teme cum ar fi: conservarea și protejarea clădirilor din administrarea parohiei, conservarea și restaurarea icoanelor, noțiuni de legislație și cunoașterea instituțiilor care gestionează patrimoniu. Cursurile fac parte din proiectul „Atitudine și implicare – patrimoniul cultural al județului Alba”.

Ele sunt susținute de specialiști în domeniu din partea Consiliului Județean Alba, Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, precum și de la Sectorul pentru cultură și patrimoniu al Arhiepiscopiei Albei Iulia, a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele protopop Niculuță Pascu.

Cursurile de instruire a preoților din Protopopiatul Alba Iulia se vor încheie mâine. La final va fi lansat și albumul „Monumente de cult din patrimoniul cultural al județului Alba”, a mai spus părintele Niculuță Pascu, protopop de Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente