Cursuri de formare în stațiunea Moneasa, jud. Arad

În cadrul proiectului POSDRU, a început a doua sesiune de formare cu titlul ‘Implicarea clerului și membrilor comunităților parohiale în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Alba Iuliei’. Astfel, 460 de viitori manageri de proiect participă în această perioadă la cursurile de formare din stațiunea Moneasa.

După cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, proiectul are drept scop facilitarea integrării sau reintegrării persoanelor vulnerabile pe piața muncii, prin servicii de asistență și dezvoltarea capacității comunităților parohiale ortodoxe din județele Alba, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș și Timiș, de a genera și implementa proiecte social-economice în scopul dezvoltării durabile și echilibrate de rețele integrate pentru servicii sociale.

‘Acest proiect curajos am putea spune, datorită numărului mare de persoane implicate, a vizat formarea, într-o primă fază, a 460 de preoți și mireni, membri ai comunităților parohiale ortodoxe din cele șase județe implicate, ca manageri de proiect. Acesta a fost, de altfel, și scopul primei sesiuni de formare încheiate cu succes în data de 8 iulie la stațiunea Moneasa, din județul Arad’, a menționat pr. Ștefan Șișu, manager pe județul Timiș în cadrul proiectului.

Cursurile celei de-a doua sesiuni au început în 4 iulie și se vor desfășura în aceeași locație, stațiunea Moneasa. Sesiunea urmărește dezvoltarea abilităților de comunicare cu grupurile vulnerabile, care vor fi susținute de aceeași echipă de formatori.

‘Durata cursurilor, în cadrul acestei sesiuni, este de aproximativ trei luni, ultima grupă urmând a intra la curs în perioada 19-23 septembrie. Ca și conținut informațional, aceste cursuri oferă o viziune de ansamblu asupra unor categorii defavorizate, dar și abilități practice de înțelegere și comunicare cu aceștia. Fiecare dintre preoții sau mirenii participanți își pun la dispoziția celorlalți experiența dobândită în comunitățile parohiale, la fel și formatorii, iar rezultatul este unul apreciabil. Fiecare participant are ocazia să învețe, pe de o parte, din materialul de curs, dar, totodată, din experiența a încă 20 de colegi.

Toți participanții au dat feed-back-uri pozitive referitoare la curs și la experiența de grup. Tot din spusele participanților, principalele beneficii ale cursului sunt întâlnirea, învățarea informală și legăturile între membrii comunităților ortodoxe. Se pot naște astfel proiecte interregionale și chiar naționale’, a specificat pr. Ștefan Șișu.

Durata proiectului este de doi ani și pe lângă formarea celor 460 de persoane ca manager de proiect se urmărește și radiografierea a 460 de comunități parohiale, cu ajutorul unor diagnoze comunitare și consilierea unui număr de 2.300 de persoane aparținând unor grupuri vulnerabile.

Referitor la judetul Timiș și strict la Arhiepiscopia Timișoarei, 80 de preoți și membri ai comunităților parohiale ortodoxe au trecut deja prin prima sesiune de formare, în perioada actuală fiind implicați în participarea la cea de-a doua sesiune de formare.

‘În urma acestui proiect, Arhiepiscopia Timișoarei, ca și celelalte arhiepiscopii implicate, va rămâne cu o bogăție necuantificabilă aici și acum, dar roditoare în timp – anume oameni, preoți și mireni, calificați și implicați la nivelul comunităților parohiale de unde provin. De asemenea, cele 80 de diagnoze comunitare vor oferi o imagine de ansamblu asupra nevoilor și potențialului comunităților din județul Timiș.

Nădăjduim ca prin acești oameni, Arhiepiscopia Timișoarei și, de altfel, toți partenerii implicați să își descopere moduri personale de a veni în întâmpinarea nevoilor propriilor comunități și să dezvolte servicii sociale viabile’, a mai spus managerul județean, pr. Ștefan Șișu.

Comentarii Facebook


Știri recente