Cursuri de consiliere pentru preoții basarabeni, în problematica dependenței de alcool

În Protopopiatul Ungheni din Mitropolia Basarabiei a avut loc în perioada 22-23 octombrie 2009 un seminar despre problematica dependenței de alcool și alte droguri, adresat preoților, informează Arhiepiscopia Iașilor. Întrunirea a avut loc în cadrul Proiectului Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri” al Fundației „Solidaritate și Speranță” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Centrul „Sf. Nicolae” de consiliere și reabilitare a persoanelor dependente de alcool și alte droguri din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”, în parteneriat cu Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, a desfășurat, cu binecuvânatrea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a doua parte a Proiectului Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri”. Astfel, 20 de preoți din Protopopiatul Ungheni au participat la o serie de prezentări care au abordat problematica dependenței de alcool și alte droguri și despre cum un preot poate ajuta la recuperarea unei persoane afectate de astfel de dependențe. Invitatul special al acestei întruniri a fost Floyd Frantz, misionar de origine americană, coordonator al programului „Sfântul Dimitrie” din Cluj-Napoca. Cursul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a avut loc într-un spațiu oferit de Liceul „Ion Creangă” din Ungheni. „Am considerat necesar să continuăm acest curs întrucât preoții s-au arătat deschiși și interesați de această problematică. La următoarele prezentări, care vor fi făcute la mijlocul acestei luni, preoții participanți vor aduce persoane dependente de alcool, care au nevoie de recuperare și de consiliere”, a spus pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”.

Preoții au primit mai multe pliante și cărți și au fost receptivi la cursul care s-a predat, deoarece problematica dependenței de alcool este actuală, iar în timpul studiilor teologice nu au beneficiat de informații referitoare la pastorația persoanelor dependente. În urma acestor cursuri, preoții vor putea să dezvolte la nivel de parohie mici centre pentru persoanele afectate de dependența de alcool. „Când ne referim la dependența de alcool avem în vedere nu doar pe cei afectați direct de consumul de alcool, ci și pe codependenți. Este dovedit statistic că acolo unde există un băutor, mai sunt cel puțin patru codependenți care trebuie să treacă printr-un proces de recuperare, întrucât alcoolismul este și o boală de familie, iar recuperarea celui dependent este strâns legată de recuperarea membrilor familiei”, a afirmat pr. Iulian Negru. În paralel cu aceste cursuri de formare pentru preoți, în clasele din Liceul „Ion Creangă” din Ungheni au mers voluntari ai „Centrului Sf. Nicolae” și au împărțit materiale informative. „Preoții ne-au mărturisit că nu au mai asistat niciodată la astfel de lecții de formare. Astfel, ne-au solicitat ca la o întâlnire ulterioară să venim cu mai mulți colegi, pentru a acoperi nu atât acest liceu, ci și alte licee care sunt preocupate de această problematică. Întrucât programul este al Bisericii, dorim în primul rând să-i instruim pe preoți pentru că ei au un rol reprezentativ în comunitate, cunosc cel mai bine familiile afectate de consumul de alcool, iar pe de altă parte ar putea să ofere un spațiu, într-o casă socială sau în biserică, unde să se poată întâlni. Astfel, preoții vor putea să înceapă consilierea persoanelor dependente prin citirea Acatistului «Potirul Nesecat»”, a mai adăugat pr. Iulian Negru.

Comentarii Facebook


Știri recente