Cursuri de chirilica la Muzeul din Scheii Brasovului

Elevii din școlile și liceele din Brașov sunt invitați să participe din 1 decembrie 2012 la cursurile gratuite de paleografie chirilică organizate de Muzeul „Prima Școală Românească” de pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. Cursurile sunt organizate prin parteneriatul dintre Arhiepiscopia Sibiului, Muzeul din Șcheii Brașovului și Inspectoratul Școlar Brașov. Elevii vor avea posiblitatea să învețe chirilica de la directorul muzeului brașovean, pr. prof. dr. Vasile Oltean.

„Până la 1860, timp de o mie de ani, toate documentele, însemnările pe documente, pe monumente și pe biserici au fost redactate în chirilică, iar în școlile noastre nu se studiază deloc chirilica. Nici măcar la nivel universitar nu se studiază prea mult și de aceea vrem să-i ajutăm pe cei interesați să studieze documentele în chirilică”, ne-a spus pr. prof. dr. Vasile Oltean.

Diplome de atestat

Încă de acum s-a anunțat prezența la cursuri a elevilor de la majoritatea școlilor din Brașov, începând de la clasa a IV-a și până la clasa a XII-a. Pentru a facilita participarea elevilor, cursurile sunt ținute pe grupe, în funcție de orarul școlilor, pentru a nu periclita în nici un fel programul școlar. De asemenea, s-a amenajat un spațiu pentru cursuri, astfel încât lecțiile să se desfășoare în condiții optime. Elevii au posibilitatea să studieze documente și cărți vechi aflate în custodia muzelui din Șcheii Brașovului, iar la absolvire, cursanții vor primi o diplomă de atestare din partea Arhiepiscopia Sibiului, a Muzeului din Șcheii Brașovului și a Inspectoratului Școlar Brașov. Cursurile se vor desfășura pe întreaga perioadă a anului școlar, iar organizatorii speră ca în fiecare an elevii să fie interesați de astfel de cursuri.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…