Curs festiv al teologilor sibieni

Prima promoție de absolvenți ai Facultății de Teologie din Sibiu după canonizarea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna s-a întâlnit pentru ultima oară la un curs cu profesorii și îndrumătorii. Cadrul festiv, văditele emoții ale absolvenților, lacrimile părinților și urările profesorilor au făcut din ziua de absolvire un moment de neuitat pentru foștii studenți.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, serbarea momentului mult așteptat al absolvirii a început de miercuri seara, când studenții anului III au susținut un concert pentru colegii mai mari, viitori licențiați în Teologie. Este o tradiție la Sibiu ca, prin cântec, studenții să-și transmită gândurile calde și felicitările cuvenite acestui moment deosebit. Au participat Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, cadre didactice și studenți din alți ani. Conduși de pr. lect. dr. Sorin Dobre, tinerii teologi au interpretat melodii din repertoriul internațional, iar șeful anului terminal i-a înmânat o cheie reprezentantului din anul III, simbolizând schimbul de generații.

Joi dimineață, s-a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană, soborul de preoți și diaconi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie fiind condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La slujbă a asistat și IPS Mitropolit Laurențiu, care, la final, i-a felicitat pe absolvenți, le-a amintit vocația deosebită pe care o poartă în suflet, i-a îndemnat să-și continue pregătirea teologică pentru a fi vrednici slujitori ai lui Dumnezeu.

‘Această Sfântă Liturghie a fost o încununare și ne-am rugat ca mila lui Dumnezeu să coboare peste dumneavoastră, să vă lumineze mințile pentru a reuși să încheiați pregătirea teologică și s-o continuați, cu scopul de a-I sluji lui Hristos’, a spus ierarhul. Decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, a transmis la rândul său calde urări de bine absolvenților, mulțumiri IPS Laurențiu, PS Episcop Andrei Făgărășanul, cadrelor didactice și părinților veniți la Sibiu să trăiască emoțiile aferente momentului, împreună cu tinerii teologi.

Ultima strigare a catalogului

A urmat cursul festiv propriu-zis, organizat în curtea facultății, pe o scenă amenajată. Aici s-a strigat pentru ultima oară catalogul, iar absolvenții au primit câte o diplomă, flori și aprecieri din partea celor doi îndrumători de an, conf. univ. dr. Ciprian Streza și asist. univ. dr. Ciprian Toroczkai. Alături de cadrele didactice de la Sibiu s-a aflat și pr. prof. dr. Nicolae Dura, paroh al comunității românești din Viena și profesor universitar, invitat să conferențieze la facultatea sibiană.

Gândurile frumoase și mulțumirile absolvenților au fost transmise prin intermediul șefului de promoție Petru Brisc. ‘Mulțumim pentru dragostea pe care ne-ați arătat-o în toți acești ani, o dragoste părintească ce va rămâne mereu întipărită în inimile noastre’, a spus tânărul teolog.

Festivitate de absolvire la Oradea

Marți, 5 iunie, a avut loc festivitatea de absolvire a celei de a 24-a promoții a cursurilor Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Episcop dr. Vasile Coman’ din Oradea. Cei 55 de absolvenți ai specializărilor Teologie pastorală și Teologie – Asistență socială, însoțiți de cadrele didactice ale facultății și de invitați, au participat la slujba de Te Deum în capela Facultății de Teologie Ortodoxă cu hramul ‘Sfântul Teodor Studitul’. Slujba a fost oficiată de îndrumătorii de an de la cele două specializări, iar după încheierea programului liturgic, cadrele didactice, absolvenții și invitații au participat la cursul festiv din Aula Magna a Universității, care a debutat cu interpretarea imnului academic Gaudeamus Igitur, de către corala facultății, condusă de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie.

Consilierul eparhial al Episcopiei Oradiei, pr. arhim. lect. univ. dr. Antim Oprea, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care i-a îndemnat pe absolvenți să își desăvârșească munca în lumina învățăturilor Evangheliei, devenind astfel buni slujitori, atât pe tărâm liturgic, cât și filantropic. Au urmat cuvintele adresate de rectorul universității, prof. univ. dr. Constantin Bungău, decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitrașcu, iar cursul festiv cu tema ‘Scopul căsătoriei’ a fost susținut de pr. lect. dr. Iosif Ferenț. 14 absolvenți cu rezultate deosebite au primit distincții oferite din partea PS Sofronie.

Comentarii Facebook


Știri recente