Curs de informare a preoților din Arhiepiscopia Târgoviștei, cu privire la accesarea Fondurilor Structurale

În ziua de 27 Februarie 2009, la inițiativa, cu prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, au avut loc cursuri de informare a preoților din eparhie, cu privire la posibilitatea accesării Fondurilor Structurale Europene, destinate reabilitării edificiilor de cult.

Fondurile europene sunt „acele instrumente financiare create de Uniunea Europeană, pentru segmentul privat și/sau public, cu scopul de a dezvolta anumite domenii și de a sprijini țările membre la atingerea anumitor standarde de dezvoltare, atât economică, dar și socială sau culturală”. Programul Național de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) – 2007-2013 și Programul Operațional Regional (P.O.R.) – 2007-2013 sunt programe cu finanțare europeană, care sprijină dezvoltarea României, după aderarea la Uniunea Europeană.

La manifestare au participat Liviu Mușat, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, alături de colaboratori ai agenției de la nivel regional și județean. S-a subliniat necesitatea accesării acestor fonduri de către parohii, mai ales că ele sunt instituții de utilitate publică, cu un puternic rol de catalizator și de promotor al valorilor în comunitatea locală. Înaltpreasfinția Sa a amintit, în cuvântul său, și faptul că Biserica Ortodoxă Română deține peste 80% din Patrimoniul Național românesc, iar fondurile europene reprezintă o oportunitate, apărută pentru Biserică, odată cu intrarea României în U.E. S-a precizat, de asemenea că, politica Uniunii Europene vizează susținerea reabilitării și conservării patrimoniului național, ca și promovarea specificității și diversității etnice și religioase a fiecărei țări membre.

Activitatea a continuat cu informarea preoților din mediul rural cu privire la accesarea fondurilor europene, prin P.N.D.R. – 2007-2013, „măsura 322”, care se referă la: „renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale” și sunt gestionate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP). Apoi, a avut loc informarea preoților din mediul urban referitor la accesarea fondurilor europene, de data aceasta în baza P.O.R. – 2007-2013, „axa prioritară 3”, care se referă la „îmbunătățirea infrastructurii sociale”, și „axa prioritară 5”, care se referă la „dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”.

În ambele etape ale acțiunii, după ce a fost făcută, în detaliu, prezentarea sistemului de finanțare europeană, a modului concret de accesare a acestor fonduri și a posibilităților de colaborare cu autoritățile locale, au avut loc discuții referitoare la probleme specifice ale parohiilor din Arhiepiscopia Târgoviștei și la chestiuni tehnice, legate de amănunte ale accesului la sistemul de finanțare european.

Sursa: Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…