Curs de iconografie bizantină la Mănăstirea Putna

În perioada 15-27 septembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna va avea loc un curs intensiv de iconografie bizantină. Cursul din anul acesta continuă o tradiției începută acum 5 ani, odată cu prima activitate de acest gen care a avut loc în anul 2004.

Societatea românească s-a aflat după 1989 în fața unui proces de recuperare a identității proprii, identitate cenzurată și distorsionată în perioada comunistă. Unul din domeniile adânc văduvite înainte de 1989 a fost iconografia. Parte integrantă a spiritualității ortodoxe, icoana exprimă grafic întreaga învățătură a dreptei credințe. În aceste condiții, pentru a reintra în normalitate, Biserica a trebuit să pregătească iconari care să picteze corect adevărurile credinței.

Începând cu anul comemorativ „Ștefan 500”, la Mănăstirea Putna s-au desfășurat anual tabere iconografice. Aceste cursuri intensive, mai mult formative decât informative, au fost coordonate de Asociația Tinerilor Ortodocși din Balcani (The Balkan Orthodox Youth Association) cu sprijinul mănăstirii, adunând la un loc tineri din Grecia, Bulgaria, Serbia, România și Ucraina.

Între anii 2004 și 2007, au avut loc patru tabere de câte două săptămâni fiecare, cu subiecte tematice diferite, alese în funcție de nivelul de pregătire profesională a tinerilor. Moștenind arta iconografică tradițională a Sfântului Munte Athos prin intermediul Mănăstirii Makri de lângă orașul grecesc Alexandropolis, atelierul de icoane al Mănăstirii Putna a fost gazda artistică a acestor tabere de pictură. Tematica fiecăreia s-a desfășurat într-un climat plastic inspirat din mediul clasic al școlii cretane post-bizantine din secolul al XVII-lea.

Mulți dintre tineri s-au format în spiritul acestei arte iconografice tradiționale și au devenit studenți la facultăți de specialitate și chiar artiști debutanți.

Sursa: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente