Cum se poate propovădui credința surdomuților

Centrul de Studii și Documentare ‘Societate, Drept, Religie’ din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Patriarhul Justinian’ din București a organizat miercuri, 21 aprilie, un curs dezbatere intitulat ‘Comunicarea prin limbajul mimico-gestual, caracteristici și responsabilități pastoral-misionare și de asistență socială’, informează ‘Ziarul Lumina’.

Cursul a fost susținut de părintele conf. dr. Constantin Onu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești.

Moderatorul dezbaterii a fost dr. Laurențiu D. Tănase, coordonator al centrului amintit. ‘Inițiativa aceasta se înscrie în logica schimburilor interuniversitare și s-a adresat studenților de la București pentru a înțelege ce înseamnă comunicarea în limbaj mimico-gestual. Prima parte a dezbaterii a fost constituită dintr-o prezentare teoretică a ceea ce înseamnă comunicarea non-verbală, adică vizionarea unui film de 10 minute, Evanghelia semnelor, prezentarea unei lucrări de apostolat a Bisericii Ortodoxe Române, care, prin folosirea limbajului mimico-gestual, ca metodă pastorală și de asistență socială, a reușit să integreze persoanele surdomute în viața și activitatea Bisericii. A doua parte a fost constituită din interpretarea unor cântări ale coralei Effatta, unica corală în limbaj mimico-gestual. De asemenea, au avut loc întrebări și discuții cu studenții care au fost prezenți la dezbatere. I-am dat o nuanță publică acestei inițiative, pentru că au fost invitați studenți și de la alte facultăți. Dezbaterea a fost o acțiune care a avut o mare doză de unicitate, prin forma în care a fost organizată și tema ei, comunicarea mimico-gestuală. Am dorit să sensibilizăm și viitori preoți, adică studenții facultății noastre, față de problemele pe care le au membrii comunității de surdo-muți’, a declarat prof. dr. Laurențiu D. Tănase

Anul 2010 fiind declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca ‘Anul Omagial al Simbolului de credință niceo-constantinopolitan’, dezbaterea a făcut posibilă o nouă modalitate de transmitere a Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și a învățăturii de credință ortodoxă prin acest limbaj special, demers pastoral dificil, dar necesar.

Necesitatea folosirii în cult a limbajului mimico-gestual

Părintele conf. dr. Constantin Onu, autor a 18 cărți de specialitate în domeniul comunicării pentru surdomuți, a evidențiat importanța acestui tip de comunicare: ‘Faptul că Biserica Ortodoxă Română a început o lucrare necesară, ce se încadrează în lucrarea de apostolat, care cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a apărut un Liturghier pentru surzi și că există cursuri pentru formarea de interpreți pentru surzi, ne-a determinat să venim cu grupul de studenți surzi, care fac parte din grupul coral Effatta la dezbaterea-curs de la Facultatea de Teologie din București. Am vrut să vedem metoda prin care Biserica prezintă credința ortodoxă surzilor, adică elementele de bază ale comunicării gestuale, și am explicat gestic, semantic, lingvistic, cât și teologic modul în care este compus Simbolul de credință.’

La final, Corala Effatta, formată din 18 tineri, a interpretat două cântări în limbaj mimico-gestual. De asemenea, întreaga dezbatere a fost tradusă prin intermediul unui interpret în limbaj mimico-gestual, de către părintele Florin Iorga, inspector în cadrul ANSR, filiala Argeș.

Comentarii Facebook


Știri recente