Cum îi cinstim pe Sfinții 40 de mucenici

Creștinii ortodocși sărbătoresc la 9 martie pe sfinții patruzeci de mucenici. Acești sfinți mucenici au suferit moarte martirică în orașul Sevastia din Armenia, în timpul domniei împăratului Liciniu (307-323), la ordinul guvernatorului Agricola.

Cinstirea dreaptă a acestor sfinți mucenici nu se face prin consum exagerat de alcool, ci prin imitarea vieții acestora, într-o vreme când este importantă mărturisirea dreptei credințe nu doar prin martiriu, ci și prin urmarea exemplului vieții lor, prin ajutorul oferit altora, și prin virtutea iubiriidupă cum a declarat pentru Agenția de știri BASILICA părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Cinstirea acestor sfinți care au mărturisit pe Hristos în perioada de început a Bisericii se face imitându-le viața și nicidecum prin consumul exagerat de alcool și prin petreceri pe care Biserica nu le îngăduie în Postul Mare”, a spus părintele arhim. Timotei Aioanei.

În această zi Biserica a rânduit dezlegare la undelemn și vin.

„Biserica a dat dezlegare untdelemn și vin, însă trebuie spus că în Muntele Athos nu există această dezlegare nici la untdelemn și nici la vin. Biserica recomandă fiilor ei care iubesc învățătura de credință să se ferească de consumul de alcool, dezlegare fiind doar la un pahar de vin și nicidecum la 40 de pahare, așa cum se obișnuiește, în mod greșit, în anumite zone ale țării”, a mai precizat părintele arhimandrit.

În ziua cinstirii acestor sfinți mucenici se oficiază Liturghia Darurilor Înainte Sfințite.

„Niciodată în Postul Mare, de luni până vineri, cu excepția Sărbătorii Bunei Vestiri, nu se săvârșește altă Sfântă Liturghie decât cea a Darurilor Înainte Sfințite. Când sărbătoarea Sfinților Mucenici cade în timpul zilelor săptămânii se săvârșește Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, slujitorii purtând veșminte cernite’, a adăugat părintele arhim. Timotei .

Numele sfinților mucenici care au suferit moarte martirică pentru Hristos sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Heracliu, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghiu, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domițian, Gaiu, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valeriu, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Comentarii Facebook


Știri recente