„Cultură, tradiție și căi spirituale” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Consiliul Județean Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Consiliul Local Vânători-Neamț, a realizat proiectul educativ național „Cultură, tradiție și căi spirituale” – popas omagial la 50 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, informează ‘Ziarul Lumina’.

Scopul acestui proiect îl constituie realizarea de acțiuni comune în cadrul parteneriatelor școlare de tip rețea. Acestea au rolul de a promova valorile culturale din județ, tradițiile specifice zonei, cu sădirea dragostei pentru sfinți și dimensiunea magnifică, spirituală a valorilor create de școlile cu tradiție creștină și, mai ales, cunoașterea vieții și activității Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț. Această temă a fost aleasă deoarece anul acesta se împlinesc 50 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ioan Iacob (5 august 1960), patronul bisericii și al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.

Aproximativ 100 de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’, 100 de elevi de la mai multe școli participante la rețea și cele 20 de cadre didactice implicate constituie grupul țintă căruia i se adresează proiectul. Managerul proiectului este pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, coordonator este prof. de Limba Română, Elena Apetroaie, iar responsabili, pr. prof. Vasile Păvăleanu, prof. Elena Laiu, prof. Oana Grădinaru, prof. Dan Țardea, prof. Oltia Mihoc și prof. Ioan Crăcană.

Referate despre viața și opera literară a Sfântului Ioan Iacob

În sala de festivități a seminarului a avut loc luni, 7 iunie, una dintre activitățile proiectului. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor. A mai participat prof. dr. Mihai Giosan, inspector de religie în cadrul ISJ Neamț, stareți, profesori și elevi de la colegiile ‘Ștefan cel Mare’ și ‘Ion Creangă’ din Târgu Neamț. În deschiderea manifestării, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, a arătat importanța acestui proiect, atât pentru institutul de la Mănăstirea Neamț, cât și pentru elevii și profesorii de la celelalte licee din țară, ca participanți activi, dornici de a cunoaște și de a face cunoscută, mai în profunzime, viața și opera literară a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. A urmat cuvântul pr. prof. Radu Mazilu care a vorbit despre activitățile culturale întreprinse de Mănăstirea Neamț, de-a lungul existenței sale, și despre moștenirea duhovnicească ce a lăsat-o Sf. Ioan în aceste locuri. Un referat cu o încărcătură teologică și științifică deosebită, intitulat ‘Învățături mântuitoare ale Sf. Ioan Iacob’, a fost susținut de către pr. prof. Vasile Păvăleanu. Au urmat recitaluri din poezia Sf. Ioan Iacob și eseuri susținute de elevii seminariști.

„Să facem loc sfinților în inimile noastre”

Cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan a fost transmis de către protos. Hrisostom Rădășanu. Părintele consilier, ca fost absolvent al acestui seminar, a vorbit despre momentele ridicării bisericii din curtea seminarului și a îndemnat, la fel ca și Sfântul Apostol Pavel, cândva pe corinteni (II Corinteni VII, 2), „să facem loc sfinților în inimile noastre, să-l avem pururea pe Sfântul Ioan ca povățuitor în viața noastră”. Din partea ISJ Neamț domnul inspector Mihai Giosan i-a felicitat pe coordonatorii, elevii și profesorii care participă la toate activitățile propuse în cadrul proiectului, arătând importanța proiectelor educative pentru dezvoltarea unei culturi sănătoase. Spre final, părintele director Ioan Mihoc a făcut cunoscute celor prezenți, printr-o prezentare Power Point, fazele construirii bisericii din curtea seminarului, de la început și până la faza în care se află acum, respectiv realizarea picturii exterioare. Au fost înmânate premii și diplome de participare și s-a vizionat expoziția de grafică și pictură elaborată de elevii de la secția Patrimoniu Cultural din cadrul seminarului.

Următorul eveniment în cadrul proiectului, în luna august

Următoarea fază a proiectului va fi în zilele de 4-5 august 2010, când toți participanții vor fi prezenți la slujba hramului Bisericii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, unde va fi invitat Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Cu această ocazie se va prezenta albumul omagial dedicat Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Vor fi invitați la activități reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ai Consiliului Județean Neamț, ai Direcției de Cultură Neamț, ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, precum și ai Consiliului Local. Proiectul, ca și toate celelalte activități ce se vor mai desfășura la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, se dorește a fi un prinos de cinstire pentru Sf. Ioan Iacob, pentru viața sa sfântă și pentru contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea și aprofundarea spiritualității ortodoxe, ca un răspuns ferm la provocările lumii contemporane.

Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț începe înscrierile pentru 2010-2011

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, situat în imediata apropiere a Mănăstirii Neamț, comuna Vânători-Neamț, școală teologică cu tradiție în spiritualitatea creștină ortodoxă românească, aduce la cunoștință absolvenților clasei a VIII-a că în perioada 11-17 iunie 2010 va organiza prima etapă a concursului de admitere pentru clasa a IX-a, anul școlar 2010-2011, prin susținerea probelor de aptitudini la următoarele specializări:

I. Teologie ortodoxă, cursuri de zi: 30 de locuri (băieți)

II. Teologie patrimoniu cultural (desen și pictură), cursuri de zi: 30 de locuri (clasă mixtă de băieți și fete)

NOTĂ:

– 11-14 iunie 2010: perioada de înscriere pentru prima etapă;

– 5-7 iulie 2010: a doua etapă pentru ocuparea locurilor rămase libere.

Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, prin așezarea sa în zona mănăstirilor nemțene, oferă tinerilor un cadru natural și un climat adecvat de formare duhovnicească. Școala dispune de o frumoasă biserică – paraclis pentru programul liturgic -, spațiu de învățământ cu săli de clasă, laboratoare de limbi străine, două laboratoare de informatică cu calculatoare moderne, două ateliere pentru desen și pictură, o bibliotecă cu un fond de carte de peste 80.000 de volume, un internat și o cantină, toate modernizate, o sală de sport etc. Relații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0233-25.18.76, sau pe pagina de internet: www.semmnt.ro (admitere 2010).

Comentarii Facebook


Știri recente