Cultură și educație în Mitropolia Olteniei

Câteva evenimente importante au marcat viața culturală din Cetatea Băniei, săptămâna aceasta. Este vorba despre expoziția de carte ‘Carmen Sylva’, Ziua Europeană a Siguranței pe Internet 2011 și lansarea cărții de schițe antropologice ‘Satul de la capătul vremii’, semnată de conf. dr. Ioan Lascu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Biblioteca Județeană ‘Alexandru și Aristia Aman’ din Craiova a organizat săptămâna aceasta expoziția de carte intitulată sugestiv ‘Carmen Sylva’. Dintre cărți și periodice fac parte ‘Carmen Sylva: uimitoarea regină Elisabeta a României: 1843-1916’ a lui Gabriel Badea-Păun, ‘Amintiri despre Carmen Sylva’ de George Enescu, ‘Două ceasuri cu Regina Elisabeta a României’, publicație semnată de Alice Voinescu în Revista Fundațiilor Regale.

Elisabeta de Wied, soția primului rege al României, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, a avut o bogată activitate artistică, fiind cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Carmen Sylva (‘cântecul pădurii’, în latină). A fost poetă, eseistă și scriitoare și a tradus în limbi de circulație internațională opere ale scriitorilor români. Totodată, a patronat activitatea culturală din țară și a apreciat și sprijinit multe talente, între care Mihai Eminescu și George Enescu.

Ziua Europeană a Siguranței pe Internet

Marți, 8 februarie, cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet 2011, au avut loc mai multe manifestări destinate analizării efectelor pozitive și negative pe care le poate avea traficul online. Astfel, la Râmnicu Vâlcea, au fost organizate în acest sens acțiuni de informare în cadrul școlilor și liceelor. În Craiova, reprezentanți ai Inspectoratului Județean Dolj și profesori de informatică au participat la prezentarea oficială a proiectului, urmând să-și ofere expertiza în beneficiul promovării siguranței online în rândul copiilor. Ziua Siguranței pe Internet 2011 a fost marcată și la nivel național, voluntarii Asociației ‘Salvați Copiii’ susținând activități de informare în 12 orașe din țară.

Concluziile unui studiu comparativ în proiectul amintit s-au aplicat pentru 25 de țări europene, la inițiativa unei comisii specializate. Conform acestor estimări, jumătate din copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani își creează mult mai ușor o personalitate proprie online decât una în viața reală. Tinerii își petrec timpul pe internet, deoarece astfel li se oferă posibilitatea exprimării libere a opiniilor proprii în scopul legării de noi prietenii.

‘Satul de la capătul vremii. Schițe antropologice’

Tot marți, Casa Băniei din Craiova a găzduit lansarea volumului ‘Satul de la capătul vremii. Schițe antropologice’, semnat de cunoscutul profesor și om de litere Ioan Lascu. Volumul a apărut la Editura MJM din Craiova, anul trecut. La eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Nicolae Panea de la Facultatea de Litere, Cornel Bălosu, șeful Secției de etnografie Casa Băniei, parte integrantă a Muzeului Olteniei, scriitorul Jean Băileșteanu, precum și numeroși iubitori de literatură craioveni.

Comentarii Facebook


Știri recente